L’obra ‘Ama’, de Javier Arcenillas, ha guanyat l’II Certamen Nacional de Fotografia Contemporània Vila de Sant Joan, organitzat per la regidoria de Cultura i el Festival Internacional PhotoAlicante. Arcenillas és un dels fotògrafs documentals i de reportatge més reconeguts de l’actualitat i ara tots els veïns i veïnes de Sant Joan podran gaudir de ‘Ama’, que passa a formar part dels fons de la regidoria.

Passar de 15 a 180 participants en dos anys

Sant Joan ja celebrava un concurs anual de fotografia, però la seua dotació econòmica era modesta i la seua participació escassa. Amb l’objectiu de donar-li a aquesta disciplina el valor que mereix, fa dos anys la regidoria de Cultura va apostar pel certamen. Va augmentar la dotació econòmica del premi -ara ascendeix als 1.000 euros- i el va vincular amb el prestigiós festival PhotoAlicante per a aprofitar la seua capacitat de difusió i per a comptar amb un jurat professional. L’aposta ha resultat ser tot un èxit: la participació s’ha multiplicat per dotze i Sant Joan rep obres de gran qualitat.

Guanyador del Word Press Photo

Javier Arcenillas és psicòleg de formació encara que ha dedicat la seua carrera professional a la fotografia, una disciplina en la qual ha sigut guardonat amb nombrosos premis nacionals i internacionals de els quals destaca el Word Press Photo.

Arcenillas ha desenvolupat bona part de la seua activitat professional a Amèrica Llatina. El resultat de la seua obra en aqueixes latituds té una immensa força narrativa; les seues fotografies conten històries esquinçadores de violència i desigualtat. Ha dedicat assajos a les maras guatemalenques, als pandilleros d’Hondures o al tràfic de marihuana a Jamaica.

També ha treballat amb Metges del Món reflectint en els seus treballs la realitat sobre les Ciutats Abocador de Centreamèrica o el dia a dia en el campament de refugiats Rohingya de Myanmar en Kutupalong.

Abans de ser freelance i dedicar-se de ple a la fotografia documental i de reportatge, Arcenillas es va foguejar en les plantilles dels periòdics Marca, Diari 16, Diari de Lleó i La Veu de Galícia.