La Regidoria de Cultura que dirigeix Esther Donate, per resolució de 22 d’agost de 2022 de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, ha rebut la concessió de 10.000 euros per a la Catalogació, renovació d’espai expositiu i restauració de béns de la Col·lecció Museogràfica Permanent de Sant Joan d’Alacant-Centre d’Interpretació de l’Horta d’Alacant.
Recordar que aquesta Col·lecció Museogràfica permanent de la Comunitat Valenciana va ser reconeguda i aprovada per resolució en el DOGV el passat 9 de març de 2022 gràcies a la qual, l’Ajuntament ara pot accedir a aquesta mena de subvencions autonòmiques.
“Des de la regidoria de Cultura estem treballant en programes de formació, transmissió, promoció i difusió del coneixement de la històrica Horta d’Alacant, amb la finalitat de reforçar els vincles amb el seu entorn i ampliar la projecció de la Col·lecció Museogràfica amb el seu territori i amb dimensió social i educativa” segons Esther Donate, Regidora de Cultura.
Altres programes necessaris per a l’activació d’aquest espai cultural, i per això, és objecte de presentació a aquesta subvenció, són, d’una banda, el programa d’investigació i documentació del patrimoni cultural immaterial associat a la històrica Horta d’Alacant, projecte iniciat per T’Estime Sant Joan de la mà de l’Arxiu Municipal i Participació Ciutadana; el programa de preservació i conservació dels suports mobles de les manifestacions i els béns immaterials associats a aquests, i el programa d’estudi i catalogació de la col·lecció amb criteris científics i aplicació de les noves tecnologies.
El projecte, redactat per Verónica Quiles, es divideix en 3 actuacions principals: expositiva, actualització de la col·lecció i restauració.
Respecte a la part expositiva, l’aposta per impulsar el caràcter innovador de les actuacions, mitjançant actuacions que promoguen l’aplicació de noves tecnologies mitjançant la incorporació de QR en els nous suports expositius d’exterior que reforçaran el discurs de retrobaments amb l’entorn paisatgístic.
D’altra banda, es realitzaran actuacions d’actualització d’inventari. El gran acolliment després de l’obertura de la Finca Ansaldo a supòsit que noves donacions que han d’incorporar-se a la col·lecció, amb un incalculable valor etnològic per a la Regidoria, per la qual cosa s’aprofitarà per a inventariar i catalogar els béns etnològics perquè s’actualitzen els llistats de manera científica i es registren en el GVA MUSEIA.
I, finalment, s’ha proposat la restauració d’11 béns mobles: restauració de moble aparador, moble «Buró”, conjunt de 8 espases del segle XIX exposades en la panòplia en exposició permanent.