Mar Ezcurra, regidora de Cultura i Aitor Larrabide, director de la Fundació Cultural Miguel Hernández, han presentat les activitats culturals organitzades per a homenatjar el poeta oriolà en el marc de la Tardor Hernandiana.

Exposicions, concerts, recitals de poesia, presentacions de llibres, tallers infantils, teatre… són algunes de les activitats culturals que s’han programat per a rememorar l’aniversari del naixement de Miguel Hernández a la ciutat que el va veure nàixer un 30 d’octubre de 1910.

“Volem, com tots els anys, celebrar l’aniversari del naixement de l’oriolà més universal, i el farem posant en valor la seua vida i obra, recordant la seua poesia i reivindicant el seu compromís social. Recordant-ho a plena llum, com va demanar Pablo Neruda”, ha comentat Mar Ezcurra en l’acte de presentació de la programació hernandiana.

Els actes van començar aquest mateix divendres 15 d’octubre amb l’obertura al públic de l’exposició “L’Andalusia de Miguel Hernández”, a la Biblioteca Municipal María Moliner d’Orihuela. “Es tracta d’una mostra que plasma la vinculació del poeta oriolà amb les províncies andaluses durant els seus últims anys de vida. A través de 20 panells, i sota la supervisió de l’escriptor José Luis Ferris, biògraf de Miguel Hernández, la mostra compta la seua relació amb els autors de la Generació del 27 com Vicente Aleixandre, María Zambrano, Federico García Lorca, María Teresa León i Alberti, Juan Ramón Jiménez o Luis Cernuda, la seua relació sentimental amb Josefina Manresa, natural de Quesada i l’amor vital del poeta, el periple que pateix per les presons andaluses”, ha explicat la regidor de Cultura.

Però no serà aquesta l’única exposició en homenatge al poeta que se celebre durant aquesta tardor ja que el 29 d’octubre obrirà les seues portes a la sala d’exposicions Miguel Hernández, en el racó hernandià, la mostra “José Vázquez-Maruja Mallo. Gravats”, una exposició d’objectes personals i obres d’aquests dos artistes reconeguts que van mantindre molt bona relació des de 1977 i en la qual es podran veure també exemplars de la Revista d’Occident d’Ortega y Gasset, a la qual Emmalle va posar imatges; El 15 de novembre s’inaugurarà a la sala d’exposicions de l’Ajuntament d’Oriola Costa la mostra “Miguel Hernández”, una exposició elaborada per la Regidoria de Cultura amb la finalitat de donar a conéixer la vida i obra del nostre poeta.

Quant a concerts, oferirà un ACAMDO el diumenge 31 d’octubre a les 11 hores en el Racó Hernandià sota el títol “Músics amb denominació d’Origen, l’Orquestra Simfònica d’Orihuela (ÓS) actuarà el dissabte 30 d’octubre a les 17.30 hores a l’Esplanada de Platja Flamenca, en Orihuela Costa, en un concert que han anomenat “Homenatge musical a Miguel Hernández”. Dies abans d’aquests dos concerts, el 24 d’octubre, la Unió Lírica Orcelitana (ULO) realitzarà un concert, també homenatge al poeta, per a presentar el seu disc en el Teatre Circ Atanasio Die amb motiu del seu 80 aniversari.

Els músics Román López Cabrera i Aarón Dubh oferiran també dins d’aquesta programació un concert recital en La Llotja, “111 aniversari del naixement de Miguel Hernández”, el divendres 29 d’octubre a les 19.30 hores, organitzat per l’Ateneu Soci Cultural Vent del Poble, la regidoria de Cultura i la Fundació Miguel Hernández.

També el 30 d’octubre a les 20 hores en La Llotja tindrà lloc el concert presentació del disc “A propòsit de Miguel Hernández. Un poeta a Orihuela”, de Begoña Olavide i Javier Bergia.

Quant a recitals poètics, comptarem amb el que realitzarà l’escriptor José Luis Ferris titulat “La meua sang és un camí”. Serà el 19 de novembre en La Llotja d’Orihuela a les 20 hores.

Completen aquesta programació cultural, que es desenvoluparà fins al mes de desembre, la VII edició de Trobades amb la Poesia, que es desenvolupa tots els dimecres a la Biblioteca María Moliner, la V edició del Festival de Flamenc “Miguel Hernández”, que tindrà lloc en el Teatre Circ Atanasio Die, el divendres 26 de novembre, i per al qual es disposaran d’autobusos gratuïts des de la costa d’Orihuela, tallers infantils sobre el poeta a la Biblioteca María Moliner i en el CEIP Els Dolses; l’acte de lliurament del Premi Internacional de Poesia Miguel Hernández-Comunidad Valenciana, organitzat per la Fundació Cultural Miguel Hernández; el teatre sobre el poeta Federico García Lorca en el Teatre Circ Atanasio Die i diverses presentacions de llibres.

La il·lustració d’aquesta programació cultural dedicada a Miguel Hernández ha sigut realitzada en aquesta ocasió per l’artista oriolà José Manuel Trigueros, “Chapu”. Totes les activitats són gratuïtes i comptaran amb totes les mesures de seguretat COVID.