La regidoria de Cultura ha invertit en els últims 12 mesos més de 300.000 euros en condicionament i millores dels espais culturals municipals. En un any marcat per la pandèmia de la COVID-19 on les activitats culturals i d’oci s’han vist molt reduïdes, la regidoria de Cultura ha bolcat els seus esforços a dur a terme inversions per a millorar i condicionar els museus municipals i espais culturals de la seua competència.

Així, segons ha explicat la regidora Mar Ezcurra, “han sigut més de 330.000 euros el que hem invertit en els nostres espais culturals durant els últims mesos aprofitant l’aturada obligada de l’activitat cultural. Hem realitzat nombroses intervencions de reparació i millora, totes necessàries, i que en unes circumstàncies normals s’haurien d’haver fet de manera escalonada degut la pròpia activitat habitual”.

El Teatre Circ Atanasio Die ha sigut l’edifici on més s’ha invertit i actuat amb un total de 190.000 euros aproximadament. En aquest edifici s’han reparat i pintat les portes exteriors i principals, s’ha reparat el fossat i s’ha realitzat una primera actuació en la coberta per a reparació de goteres, s’ha col·locat moqueta nova i entapissat els seients de l’hall principal, s’ha renovat il·luminació i dut a terme treballs de lampisteria, s’ha adquirit un nebulitzador d’aromes, equips bacteriostátics per als lavabos, 12 purificadors d’aire, 150 aerosols desinfectants i 35 catenàries.

Destaquen, així mateix, els contractes de Millora de Mitjans Tècnics i Escenogràfics (40.000 €) subvencionat per la Generalitat Valenciana i el de l’adquisició de la nova màquina d’Aire condicionat i Calefacció (70.000 €).

A la Casa Museu Miguel Hernández s’han invertit 58.000 euros aproximadament, destacant el canvi de coberta per a evitar les filtracions d’aigua (16.811 €) i els treballs de reparació dels danys causats per les pluges en el paviment i parets de la casa, l’arranjament i condicionament del rafal i els treballs de pintura en tot l’immoble i la façana.

S’han actualitzat les audioguies en diversos idiomes, s’ha instal·lat un nou sistema de seguretat, s’ha condicionat l’hort i el jardí i s’han col·locat escultures d’acer en el rafal.

Una actuació molt important també s’ha dut a terme en el Museu de la Reconquesta d’Orihuela on s’han invertit més de 15.000 euros per a renovar totalment la imatge d’aquest, a més de treballs de pintura, tant en l’exterior com a l’interior de l’immoble, treballs d’il·luminació, de fusteria i d’obra de paleta, la creació d’una sala d’audiovisual i la instal·lació d’un nou sistema de seguretat.

Dins d’aquest pla de xoc de manteniment i condicionament dels Museus Municipals i espais culturals, la regidoria de Cultura també ha adequat el Centre de Recepció de visitants del Racó Hernandià on s’han invertit 12.000 euros en treballs de fusteria, pintura, sistema de calefacció i instal·lació d’un nebulitzador.

En el Museu de la Muralla s’ha invertit en 2020 quasi 9.000 euros en una nova senyalització del museu, en treballs de pintura, en la instal·lació d’una màquina deshumificadora per a evitar els problemes d’humitat del museu, la instal·lació de llums LED sota la passarel·la envidrada que recorre el museu, la col·locació d’un bomba de buidatge en el fossat de l’ascensor, un nou taulell per a l’atenció del personal i en la instal·lació d’un nou sistema de seguretat.

Una mica més de 12.000 euros ha invertit Cultura a la Biblioteca Municipal María Moliner, on s’ha hagut de reparar i ampliar la il·luminació en el claustre, primera planta i zona de lectura. També s’ha adquirit un nou equip de microfonía per a la sala multiusos, s’ha realitzat un tancament en la primera planta per a aïllar del fred i la calor i dels sorolls les sales d’estudi, s’ha reparat el circuit tancat de cambres, entre altres treballs…

En el Museu Arqueològic Sant Joan de Déu s’ha habilitat una nova zona per a conserge, s’ha actualitzat la senyalització, s’han arreglat els banys, s’han dut a terme treballs d’il·luminació i de pintura i s’ha instal·lat un nou sistema de seguretat. Tot això amb una inversió d’una mica més de 4.600 euros.

La Sala d’Exposicions Miguel Hernández ha sigut objecte d’una inversió d’al voltant de 8.360 euros amb la qual s’ha instal·lat sòl nou i s’ha pintat en tota la sala, s’ha millorat tot el sistema elèctric, s’ha instal·lat una nova TV de plasma, s’ha realitzat una rampa de granit per a fer accessible l’immoble i s’ha instal·lat un nou sistema de seguretat i un nebulitzador.

En el Centre Cultural La Llotja s’ha invertit quasi 4.000 euros en treballs de reparació i condicionament. La mateixa quantitat pràcticament s’ha invertit en el Museu del Betlem en treballs de pintura i il·luminació i en la instal·lació d’un nou sistema de seguretat. Quasi 3.000 euros s’ha invertit en l’edifici municipal de la Fundació Cultural Miguel Hernández en reparacions i manteniment i una mica més de 2.000 euros en el Palau Sorzano de Tejada en treballs d’il·luminació i pintura.

“Tots aquests treballs han servit per a posar a punt els nostres museus i espais culturals en uns mesos en què l’activitat cultural s’ha vist reduïda per la COVID-19. Des de la regidoria de Cultura no hem perdut ni un segon de treball i hem aprofitat la conjuntura per a invertir en els nostres espais. A més, aquesta inversió ha servit per a garantir la renovació del distintiu de qualitat SICTED”, ha comentat Mar Ezcurra.