Casa Mediterráneo posa el focus en l’actualitat i en la cultura de l’espai euromediterrani en la seua programació d’activitats per al mes d’abril. Els cicles i trobades arrancaran la setmana vinent i comptaran amb ponents i pensadors del moment, que posaran l’accent en la realitat social, política i econòmica del Mare Nostrum.

En aquest sentit, l’actualitat riberenca arrancarà el dijous 8 d’abril amb una trobada amb l’exministre d’Afers exteriors i Cooperació José Manuel García-Margallo en el fòrum “Més Europa al Mediterrani” en el Club Informació, al qual seguirà una nova sessió de “Periodistes i el Mediterrani” protagonitzada per la corresponsal de TVE a París, Almudena Ariza, el dia 13 en col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández.

L’actualitat mediterrània es completa amb la conferència ‘Turquia, més enllà del Mediterrani’ de la mà del professor d’Història Contemporània i autor del llibre El Turc Francisco Veiga, el corresponsal d’El País a Istanbul, Andrés Mourenza, i l’analista del Real Institut Elcano, Ilke Toygür, en el cicle «Mediterrani hui».

Les relacions econòmiques hispà-sèrbies centraran la sessió de “Economia i el Mediterrani” el divendres 16, que comptarà amb les intervencions de l’exconseller Econòmic i Comercial de l’Ambaixada d’Espanya a Sèrbia, Javier Álvarez Casanova, i del director general de EPTISA Serveis d’Enginyeria, José Ignacio Soriano; mentre que l’economista principal del Banc Mundial i directora del Centre per a la Integració Mediterrània, Blanca Moreno-Dodson, participarà el pròxim 26 d’abril en una trobada en “Dones i el Mediterrani” en el qual presentarà el seu últim treball titulat ‘Enhancing mediterranean integration’.

La programació d’abril rebrà també al coordinador del Pla d’Acció per al Mediterrani del PNUMA (Programa de Nacions Unides per al Medi ambient), Gaetano Leone, en una trobada de “Medi ambient i el Mediterrani” el dilluns 12 en el qual s’exposaran els resultats del recent informe ‘Estat del Medi ambient i Desenvolupament al Mediterrani’.

Per part seua, el cicle de “Gastronomia i el Mediterrani” comptarà amb la participació de l’activista britànic Tristram Stuart, autor del llibre Balafiament: l’escàndol global del menjar el dia 19.

D’altra banda, després d’un any de l’inici del confinament provocat per la crisi de la COVID-19 i davant l’actual fatiga pandèmica, el cicle “Psicologia i el Mediterrani” comptarà amb el presentador de televisió Pedro García Aguado per a xarrar sobre la ‘Salut mental en la postpandèmia: psicologia davant el descoratjament’ el dijous 29 d’abril.

La institució diplomàtica recupera la història de l’emigració europea cap a Amèrica amb motiu del 115é aniversari de l’enfonsament del transatlàntic italià ‘Sirià’ enfront del Cap de Pals (Cartagena) amb la presentació i projecció el divendres 9 d’abril del documental El Sirià. El naufragi d’un somni. A més, en el marc del cicle «Històries del Mediterrani», el professor del CSIC, Alfredo Alvar, oferirà la conferència ‘Cervantes, pelegrí al Mediterrani’ el dimecres 14 d’abril.

Abril en Dansa i més cultura a Casa Mediterráneo

Casa Mediterrani participa un any més en el festival Abril en Dansa, que aquest 2021 celebra la seua desena edició sota el lema ‘Pioneres’, amb una actuació de la coreògrafa maltesa Gaby Davis, que durà a terme l’actuació The Beast Lies Dormant el pròxim 22 de març. Així mateix, les arts i la cultura continuen amb un concert de Gani Mirzo Band, emmarcat en el cicle “Música i el Mediterrani”, el divendres 30. Totes dues actuacions se celebraran presencialment en l’Espai Blau de la institució diplomàtica sota inscripció prèvia obligatòria.

Quant a literatura, la institució diplomàtica commemora el Dia del Llibre amb la presentació d’En terra de Dionisio, rodamons pel nord de Grècia, de la historiadora i antropòloga María Belmonte i torna al bressol de la civilització occidental amb una nova sessió de «Mites del Mediterrani» a càrrec de la narradora oral Raquel López el dimarts 27 des del Col·legi Alonai de Santa Pola.

Les visites guiades a l’Antiga Estació de Benalúa continuen el mes d’abril amb dos recorreguts presencials per l’històric immoble previstos per als dimecres 7 i 21, també sota inscripció prèvia. A més, el “Cineclub Mediterrani” de la institució oferirà dos col·loquis virtuals sobre les pel·lícules sèrbies Somni d’una nit d’hivern i En nàixer el dia del director Goran Paskaljevic els dies 6 i 20 d’abril, respectivament.

Casa Mediterráneo recorda que les activitats començaran, de manera habitual, a les 19.00 hores a través de les seues xarxes socials i la seua pàgina web www.casa-mediterraneo.es, en la qual es pot consultar tota la informació sobre la programació d’abril. A més, les activitats es podran veure en redifusió en el canal de YouTube i en format podcast des del canal de Spotify de la institució diplomàtica.