Hem pensat, després de més de dos mesos de confinaments i l’inici de les diferents fases, que els amants de la cultura en totes les seues facetes, entre els quals em trobe, ens anàvem a quedar orfes abans tantes restriccions. Però Internet ens ha salvat i tots els creadors i gestors culturals també. I dic això, perquè a través de les xarxes socials he assistit a més conferències, xarrades i presentacions de llibres que en els dos mesos de l’any passat per les mateixes dates.

Hem pogut assistir al teatre, tant a través de l’arxiu d’RTVE com del National Theatre (fantàstic el Frankenstein de Benedict Cumberbatch), pel·lícules en Youtube o a través de Amazon. Les editorials també han aportat gratuïtament llibres en format digital, entre altres Errata Naturae, Roca Editorial o Planeta. El poder assistir a conferències i entrevistes (Victor del Árbol, Espido Freire, Rosa Montero, Paz Castelló, Elia Barceló i molts més que ara mateix no record, o visitar museus, veure exposicions, trobar-te amb diversos creadors en les xarxes mostrant el seu treball (Juanjo Hernández, Antonio Pérez, Raúl Civanto), escoltar recitals de poesies o contes, participar en reptes creatius per a estar ocupat i que el temps passe més ràpid com el convocat pel Freaks Arts, entretindre’t a buscar les 10 escenes de les pel·lícules que més t’han agradat o les 10 portades de llibres que més t’han impactat, assistir a la primera presentació virtual en una llibreria (80 mons) després de la primera obertura de les mateixes (meravellosa “De mentiras y franquistas” amb el seu autor Juan A. Ríos Carratalá i José Luis Ferris); la trobada de Casa del Mediterrani entre Marina Vicente i Manuel Vilas.

Això continuarà durant algun temps i per això s’estan desenvolupant idees molt interessants com el Espacio 17 Musas, plataforma que ofereix activitats culturals molt interessants, des d’escriptura creativa i novel·la històrica fins a tallers de psicologia i música a les quals es pot accedir a través de la inscripció, algunes gratuïtes, com les conferències o contes d’autors rellevants, o de pagament com els tallers i cursos amb preus accessibles. Després d’aquesta proposta hi ha figures rellevants com Fernando Marías i Espido Freire, per esmentar als més coneguts, i Marina Vicente com a coordinadora. El pròxim 3 de juny arranca amb la conferència inaugural a càrrec de Espido Freire. Jo ja estic apuntada.