La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Oriola, la Càtedra Fernando de Loazes (Universitat d’Alacant) i el Museu Diocesà Art Sacre han unit forces per a posar en valor la pintura oriolana en l’Edat Moderna i, més concretament, el llenç del “bocaporte del cambril de la Verge de Monserrate”. Precisament sobre aquest últim aspecte els assistents a aquesta conferència celebrada en el Saló Vermell del museu oriolà han descobert que el pintor Luis Planes va ser l’autor del bocaporte del Santuari de La nostra Senyora de Monserrate. Aquest secret ha estat revelat per Víctor Marco García, doctor en Història de l’Art.

El ponent d’aquesta conferència, el doctor Marco, ha començat la seva intervenció enaltint la importància del patrimoni pictòric d’Oriola, i un clar exemple d’això és La temptació de Sant Tomàs d’Aquino del magistral Diego Velázquez. A continuació, s’ha fet un repàs de la pintura barroca dels segles XVII i XVIII que ha estat influent per a la ciutat oriolana. En aquest sentit, s’ha destacat a Bartolomé Albert (autor dels llenços de les capelles de l’Església de Santo Domingo i de la pròpia Verge de Monserrate), a Fra Antonio de Villanueva (pintor i arquitecte del Convent de Les Clarisses) i a Luis Planes (pintor que va realitzar el bocaporte del Santuari de Monserrate i va formar part de l’Expedició Malaspina).

Aquesta interessant conferència ha tingut molt bon acolliment per part del públic. Finalment s’han complert els objectius dels tres organitzadors d’aquest esdeveniment: El Museu Diocesà Art Sacre per acollir, rebre visites i difondre aquesta ponència; La Càtedra Fernando de Loazes per tenir a la cultura com un pilar fonamental i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Oriola pel seu interès a donar a conèixer i promocionar el patrimoni i la cultura d’Oriola.