La regidora de Cultura i Joventut, Mar Ezcurra, ha presentat  una nova programació de Rutes Culturals organitzades “per a donar a conéixer i gaudir del ric patrimoni d’Oriola, els nostres museus, palaus i centres culturals, la nostra gastronomia i també les nostres tradicions i curiositats”.

Es tracta de 12 Rutes Culturals que es desenvoluparan des d’aquest dissabte 22 de febrer fins al dissabte 16 de maig i que contemplen la visita, entre altres llocs, del Palmerar d’Orihuela i el barri de Sant Antón, el Centre històric, el Museu de la Muralla, les esglésies medievals, els convents de Sant Joan, la Trinitat i San Francisco i la Casa Museu Miguel Hernández.

Un dels atractius d’aquestes Rutes Culturals serà la sorpresa amb la qual compta cadascuna de les rutes com a degustacions gastronòmiques, concerts, lectures de poemes i personatges.

“Es tracta de dinamitzar la nostra ciutat i els nostres museus a través de la Cultura amb activitats per a tota la família”, ha explicat Mar Ezcurra.

La programació queda així:

DISSABTE 22 DE FEBRER:

“ORIOLA. UN PASSEIG PER LA SEUA HISTÒRIA”.

Ruta guiada sorpresa pels carrers del Centre Històric d’Oriola.

11.00 H Porta de Santo Domingo.

Ruta guiada pel centre històric d’Oriola. Durant el trajecte es donarà a conéixer, a més del ric patrimoni artístic i monumental, curiositats, tradicions, personatges populars i l’evolució de la manera de vida de la ciutat.

Concert i degustacions de dolços tradicionals elaborats pel Convent de la Trinitat.

 

DIUMENGE 23 DE FEBRER:

“LLEGAT ANDALUSÍ”

Visita guiada al Museu de la Muralla.

11.00 H Museu de la Muralla.

Visita guiada pel Museu de la Muralla, declarat Bé d’Interés Cultural, que ens permetrà conéixer la història de la nostra ciutat a partir de la conquesta àrab sobre la base del jaciment arqueològic ara musealizado: Desenvolupament del nucli urbà, castell, funció de les muralles, organització social…

Degustació de te i dolços àrabs.

 

DISSABTE 29 DE FEBRER:

“Sant Antón i Palmerar. Un oasi a Oriola”.

Visita guiada al barri de Sant Antón i el Palmerar d’Oriola.

11.00 H. Plaza de Miguel Hernández (entrada Sant Antón).

El segon més important d’Europa i declarat Lloc d’Interés Comunitari per la Unió Europea i Bé d’Interés Cultural.

Degustació de dàtils i mistela.

 

DISSABTE 14 MARÇ:

“Miguel Hernández, el poeta pastor”.

Visita guiada a la Casa Museu Miguel Hernández i Sala d’Exposicions Miguel Hernández.

11.00 H Casa Museu Miguel Hernández. Rincón Hernandià.

Una visita molt especial a la casa on va viure el poeta Miguel Hernández al costat de la seua família. Coneixerem com va transcórrer la seua infància i adolescència en una llar humil. Visitarem l’entorn Hernandià i recitarem alguns dels seus poemes.

Degustació de llet i formatge de cabra.

 

DISSABTE 21 MARÇ:

“Poesia al carrer”.

Ruta Hernandiana.

11.00 H Casa Natal de Miguel Hernández. C/ Sant Joan.

Ruta guiada on es donarà a conéixer l’Oriola més poètica de la mà del nostre poeta universal Miguel Hernández. Durant el recorregut s’anirà desgranant la vida de Miguel i recitant els seus poemes. Descobrirem que Miguel Hernández continua vivint a Orihuela.

 

DISSABTE 28 MARÇ:

“Homenatge popular a Miguel Hernández”.

Ruta guiada pels Murals de San Isidro d’Orihuela.

11.00 H Mural “El Guernica”. Barri de San Isidro.

Coincidint amb una nova edició dels Murals de San Isidro en homenatge a Miguel Hernández realitzarem una ruta guiada en la qual podrem visitar el Museu a l’aire lliure més important d’Europa. Gaudirem de l’ambient que provoca aquesta activitat i podrem veure en directe com els artistes pinten les seues obres en les façanes del barri.

 

DIJOUS 9 ABRIL:

“Art i Passió”.

Visita guiada per les esglésies per a conéixer l’Art relacionat amb la nostra Setmana Santa.

11.00 H Plaza de Ramón Sijé.

En aquesta visita guiada coneixerem les diferents expressions artístiques i culturals relacionades amb la celebració de la Setmana Santa, la seua litúrgia i les seues processons que es distingeixen per la seua particularitat i singularitat. Escoltarem les curiositats i costums de les nostres tradicions relacionades amb la Setmana Santa d’Orihuela, declarada d’Interés Turístic Internacional.

 

DIVENDRES 10 ABRIL:

“Relíquies de la Passió”.

Visita guiada al Convent de San Francisco i Capella de les Relíquies de la Passió.

11.00 H Convent de San Francisco.

Visita al Convent de San Francisco i a la Capella de les Relíquies de la Passió amb motiu de la celebració de la Setmana Santa. Podrem contemplar diferents reproduccions dels instruments de la Passió, com el Sant Sudari, al Calze de l’Últim Sopar, la Corona d’Espines, els Claus de la Creu, la llança de Longinos i el Llençol Sant.

 

DISSABTE 11 ABRIL:

“Art i Passió”.

Visita guiada per les esglésies per a conéixer l’Art relacionat amb la nostra Setmana Santa.

11.00 H Plaza de Ramón Sijé.

En aquesta visita guiada coneixerem les diferents expressions artístiques i culturals relacionades amb la celebració de la Setmana Santa, la seua litúrgia i les seues processons que es distingeixen per la seua particularitat i singularitat. Escoltarem les curiositats i costums de les nostres tradicions relacionades amb la Setmana Santa d’Oriola, declarada d’Interés Turístic Internacional.

 

DISSABTE 25 ABRIL:

“El gòtic a Oriola”.

Visita guiada a les esglésies medievals d’Oriola.

10.30 H Plaza de Ramón Sijé.

Ruta guiada per les esglésies medievals d’Orihuela: La Santa Església Catedral del Salvador i Santa María d’Orihuela, l’Església de les Santes Justa i Rufina i l’Església de Santiago.

 

DISSABTE 2 MAIG:

“Orihuela. Un passeig per la seua història”

Ruta guiada sorpresa pels carrers del Centre Històric d’Oriola

11.00 H Porta de Santo Domingo.

Ruta guiada pel centre històric d’Oriola. Durant el trajecte es donarà a conéixer, a més del ric patrimoni artístic i monumental, curiositats, tradicions, personatges populars i l’evolució de la manera de vida de la ciutat.

Concert i degustacions de dolços tradicionals elaborats pel Convent de la Trinitat.

 

DISSABTE 16 MAIG:

“Coneix el monocato oriolà”

11.00 H Plaza de la Trinitat.

Visita guiada als Convents de Sant Joan de la Penitència i la Trinitat.

En aquestes visites coneixerem l’interior del Monestir de Sant Joan, on viuen les Germanes Clarisses i del de la Trinitat, on viuen les Germanes Dominiques.

Aquestes monges, dedicades a la vida contemplativa, en la pau i silenci de la clausura, elaboren artesanalment la tradicional rebosteria conventual, la qual constitueix un important llegat gastronòmic i cultural d’Orihuela. També es donarà a conéixer la història de tots dos convents i la seua funció al llarg de la història.

Degustació de dolços conventuals.

Totes les rutes són gratuïtes i prèvia inscripció en el telèfon 672 21 90 71 i a la Casa Natal de Miguel Hernández.