Villena celebrarà el Festival de Flamenc La Atalaya, entre el 28 al 30 d’octubre, dins de les activitats seleccionades en el procés de Pressupostos Participatius 2021. L’edil de Cultura, Elena Benítez, va assenyalar la col·laboració de l’Associació Art i Cultura, entitat organitzadora, i el valor del cartell dels diferents grups que actuaran durant el cap de setmana i que pretén oferir una visió del flamenc més tradicional amb les opcions més modernes i de fusió. Les actuacions, que seran totes de caràcter gratuït, estan programades al Pati de la Casa del Fester.
Per part seua, l’edil de Participació Ciutadana, Alba Laserna, va destacar que aquesta activitat va ser la primera seleccionada per la ciutadana en el procés obert de participació de 2021. Per a l’edil, aquesta és la prova positiva del “diàleg obert amb aquest sistema entre ciutadania i ajuntament”, un exercici col·lectiu que va iniciar l’Equip de Govern municipal i que suposa aplicar la “cultura de la participació per al desenvolupament de diferents activitats” i “enfortir l’exercici de Democràcia en el si de la política municipal”.
Per part seua, el representant de l’Associació Art i Cultura, Martín García, comptar amb el suport per la via dels pressupostos participatius “suposa una nova oportunitat per a aquest esdeveniment de Flamenc, ja que ens permet un salt qualitatiu en aquest projecte”. La intenció d’Art i Cultura, en veu de García, és consolidar aquest format de Festival en els pròxims anys amb un finançament suficient i estable, i la col·laboració de l’Ajuntament de Villena a través de la KAKV, en els pròxims anys.
Patrimoni de la Humanitat
El director de la KAKV, José Ayelo, va assenyalar que el Festival de Flamenc La Talaia està concebut per a acostar al públic aquest tipus de música i difondre-la en totes les seues variants, tant el més clàssic com el més modern i de fusió. “És part del compromís que tenim quan aquesta música tan nostra va ser nomenada com Patrimoni Immaterial de la Humanitat”, ha comentat.
Ayelo va recomanar el festival perquè reuneix el flamenc més tradicional amb altres ofertes més modernes, amb grups i artistes locals com amb figura de gran projecció internacional.
La programació la inicia Rancapino Chico, el 28 d’octubre a les 20.00 hores; que continua la vetlada a les 22.30 hores amb la cantaora local, Paola Sánchez, qui acudeix a la seua ciutat amb un sextet per a oferir un repertori no habitual en les seues actuacions, amb una combinació de flamenc fusió.
El dissabte, 29 d’octubre, actua Lin Cortés, actualment un dels músics de flamenc fusió més reconeguts i valorats del món. A la nit, en el mateix escenari torna a Villena, ‘Uña y carne’. Tancament aquest festival amb una actuació de jazz flamenc, Lunares, a les 12.00 del mig dia del pròxim diumenge.