La regidora de Cultura, Mar Ezcurra, ha informat aquest dijous sobre l’estat en el qual es troben els museus i espais culturals dependents de la Regidoria, acompanyada pel director de la Fundació Cultural Miguel Hernández, Aitor Larrabide.

Així mateix, l’edil ha agraït a totes les persones “que s’han bolcat des del primer moment per a intenta pal·liar les destrosses en aquestes instal·lacions municipals”, mentre que ha explicat les mesures que s’han adoptat i que encara estan en marxa per a arreglar els diferents danys que ha causat l’aigua. Així, ha recordat que es van tancar preventivament tots els museus i els centres culturals, i un equip d’arquitectes especialitzats ha sigut l’encarregat de realitzar els informes pericials i “guiar-nos a l’hora d’afrontar les reparacions”.

Gràcies a aquests treballs, que es van posar en marxa des del primer moment de la catàstrofe “s’ha aconseguit minorar els danys en edificis i museus i podem avançar que no s’han produït danys d’elements patrimonials que es troben dins d’aquests museus”. Per exemple, les ruïnes de la Muralla, La Diablessa o els mobles de la Casa Museu, que no s’han vist afectats afortunadament.

Quant als edificis afectats, la regidora de Cultura ha assegurat que la Biblioteca Municipal María Moliner ha patit lleus danys en el parquet de la recepció, però que els treballs de reparació, que ja han començat, no impedeixen el funcionament habitual de l’edifici pel que es manté obert i en ple funcionament. De la mateixa manera el Centre Cultural La Llotja també es troba a ple rendiment.

Quant als museus que tenen previst obrir en els pròxims dies destaca el Museu de la Muralla i la Casa Natal de Miguel Hernández. En el primer d’ells, l’entrada d’aigua va suposar problemes en el sistema elèctric i a l’ascensor, encara que ja estan reparats, mentre que també s’està reduint la humitat del museu amb màquines especials. “En aquests moments la humitat està per davall del que estava abans de les pluges, ara cal mantindre-la i estabilitzar-la i es podrà obrir”.

A la Casa Natal l’aigua va inundar el semisoterrani i va provocar danys en les parets i part del mobiliari. No s’han vist afectats ni l’arxiu de la Fundació Miguel Hernández ni els quadres municipals, per la qual cosa la seua obertura està prevista per als pròxims dies.

El museu de la Reconquesta no ha patit danys però “es troba tancat perquè la setmana vinent començaran les obres de remodelació de la segona planta, amb les quals Oriola comptarà amb una nova sala d’exposicions i es garantirà l’accessibilitat d’aquest edifici”.

Quant a la Casa Museu de Miguel Hernández, l’aigua va afectar el sostre de la casa. No obstant això, els mobles van ser desallotjats i per tant no van patir danys. S’està treballant en l’assecat de la casa, que no pateix danys estructurals, i la Regidoria de Cultura ja compta amb un projecte de restauració i remodelació de la Casa Museu. Així mateix, el pati i l’hort tampoc es van veure afectats.

D’altra banda, en el Museu Arqueològic Comarcal “el sistema d’evacuació de les cúpules no va ser capaç de desguassar els litres que van caure en tan poques hores”. No s’ha vist afectat cap element patrimonial, i la regidoria ha encarregat un forme especial per a descartar possibles danys ocults de les peces patrimonials. La humitat ha afectat parets i paviment.

Una altra de les instal·lacions danyades va ser el Teatre Circ Atanasio Díe, on es va inundar el soterrani degut a l’augment del nivell freàtic que va fer que entrara aigua per les arquetes subterrànies. També va entrar una mica d’aigua per les portes que va arribar al pati de butaques, provocant danys en part del parquet de la part davantera de les butaques. Actualment, s’està treballant en la reparació dels danys, en aquest cas, en el parquet i danys de la façana que no són greus aparentment. El sistema de so i elèctric tampoc es van veure afectats, ni els mobles de l’interior del teatre.

Els museus i centres culturals estan tancats, però tal com ha assegurat Ezcurra, “hem trobat una situació millor de la que s’esperava en un primer moment. La prioritat és garantir que els espais de caràcter museològic disposen de les característiques de seguretat i conservació mínimes”.

A causa de les conseqüències d’aquestes pluges torrencials la programació cultural prevista s’ha vist afectada, “hem suspés gran part d’actes que ja teníem organitzats per a aquestes setmanes però a partir de la setmana vinent reprendrem en la mesura que siga possible la nostra agenda cultural ja que considerem que la cultura en aquests moments durs ha d’estar més viva que mai servint també com a motor revitalizador del municipi”, ha destacat Mar Ezcurra.

Per part seua, el director de la Fundació Cultural Miguel Hernández, Aitor Larrabide, ha explicat que les pluges van inundar el soterrani de l’edifici de la Fundació afectant a més de 4000 llibres editats per la pròpia fundació, cartells, cds i material expositiu. Tot això quantificat en més de 30.000 euros, segons Larrabide, qui ha assegurat així mateix que l’arxiu hernandià i els documents més valuosos “es trobaven en la part alta, en lloc segur, i no han sigut danyats”.

Larrabide ha agraït, igual que Ezcurra, al personal de la regidoria de Cultura i d’Oriola Cultural “el seu impagable treball i esforç això dies per a intentar recuperar la normalitat com més prompte millor en els nostres edificis culturals”.