El passat 19 de setembre va començar la nova edició del Festival Iberoamericà de curtmetratges ABC que visibiliza de forma on-line aquest gènere. Més de 200 curtmetratges s’han presentat a aquest festival des de l’inici d’aquesta edició, que és tot un referent de la llengua en castellà, i que compta amb el suport de la Comunitat de Madrid i l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya.
Dos treballs alacantins que tracten temes d’interès en la societat actual han sigut seleccionats i ja es poden votar en la web del festival i que destaquen per la seua temàtica per a treballar valors sobre temes de gran interès en la nostra societat actual, com és l’assetjament escolar i la diversitat sensorial i la importància d’afavorir la integració i independència d’aquest col·lectiu.
Colors és un curtmetratge d’animació 2D produït per Horitzó Sis Quinze que distribueix Promofest i que va ser nominat al Millor Curt d’Animació en la passada edició dels Premis Goya. Es tracta d’un curtmetratge que parla de l’amistat entre dos xiquets, Candela i Tito un xiquet cec i que està ambientat en el poble alacantí Banyeres de Mariola (Alacant). El curtmetratge que ja ha sigut seleccionat en més d’una trentena de festivals, va ser programat en la II Edició de Projecta, descobrint la diversitat que organitza l’associació Mediterrània Audiovisual i una de les seqüències, quan Tito i Candela es coneixen, forme part del taller de doblatge per a xiquets que es va impartir en Les Cigarreras seu del certamen. Colors compta amb vuit premis fins al moment on destaquem el premi al Millor Curt d’Animació en 18 Edició del Festival de Cinema de Sant Joan d’ Alacant, Nominat al Festival de Cinema de Sax, Premi del Públic al curtmetratge Més Molón en el Festival de Cinema de Madrid FCM-*PNR i el Premi de Cinema i Televisió Regne de León com a curt per a escoles. Amb versió en valencià i en castellà, doncs el curt podrà veure’s en Àpunt, aquesta història comença ara a més el seu recorregut com a curt didàctic en diferents centres educatius a nivell internacional.
Irreversible és un curtmetratge que parla sobre l’assetjament escolar. Produït per MAD31 i distribuït per Yaq Distribució va ser rodat a Jaén, en la V edició de Rodat a Jaén on va aconseguir tres premis Millor Curtmetratge, Millor Director i Millor actriu per a Cristina Places, coneguda pel seu paper en la sèrie de TVE Estic Viu que explica a més amb la participació de l’actor alacantí Fele Martínez. L’actriu s’ha portat més reconeixements per aquest treball on destaquem el premi en la 15 Edició del Festival de Cinema d’Alacant.
El FIBABC compta amb dos premis destacats el Premi al curtmetratge més votat dotat amb 1.000€ i Premi del jurat dotat amb 2.000€. En la passada edició el guanyador va ser el curtmetratge alacantí ClassMate de Javier Marque que també va rebre el premi al Millor actor per a Jimmy Shaw.
Enllaços visionat dels curtmetratges
Colorisques http://fibabc.abc.es/videos/colores-7510.html
Irreversible http://fibabc.abc.es/videos/irreversible-7446.html