La programació del Festival Internacional d’Arts Escèniques, FRESCA!, que organitza Cultura de la Generalitat mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, continua amb dues propostes molt especials de dansa i humor per al cap de setmana.
La delegada territorial de l’IVC a Alacant, Alicia Garijo, afirmava que: “Arribem al primer cap de setmana de FRESCA! amb dos espectacles d’altura, amb tres companyies nacionals de referència que estem segures que captivaran el públic amb les seues propostes”. Garijo, a més, afegia: “Arrancarem la setmana amb una de les cites més emocionants de la programació. ‘Hamlet’, de Teatro La Plaza, està interpretat per actors i actrius amb síndrome de Down, que, a més, han adaptat la proposta perquè la puguen gaudir persones amb problemes d’audició”.
‘Loop’ d’Aracaladanza
El dissabte 9 de juliol, a les 22.30 hores, l’escenari FRESCA! rep una de les companyies referent en la creació d’espectacles per a menuts i per a joves que sedueixen també els adults: Aracaladanza.
Amb 25 anys de trajectòria, Aracaladanza, dirigida per Enrique Cabrera, presenta el seu nou treball, ‘Loop’. La companyia parteix del joc per a desenvolupar el seu fascinant univers, en el qual la màgia que es crea amb la coreografia, la llum, el vestuari i l’escenografia transforma la realitat.
Aracaladanza planteja un escenari que es presenta com un llenç en blanc, i on la proposta principal és la de crear una peça de teatre dins del teatre, i de dansa dins de la dansa; un joc metateatral, marca de fàbrica d’Aracaladanza, per a respondre preguntes:Què queda després dels aplaudiments en una funció, just quan cau el teló? Què hi queda quan tan sols una llum de treball il·lumina l’espai? I quan en el pati de butaques ja no queda ningú, qui recull i ordena l’escenari? O com és un escenari buit?
En els últims cinc anys, Aracaladanza ha apujat el teló en nombroses ocasions, ha visitat festivals internacionals d’Àfrica, Europa i Àsia, ha mantingut una estreta col·laboració amb companyies argentines de teatre i titelles i ha xafat escenaris de països molt diversos.
Premi Nacional de Teatre per a la Infància i la Joventut l’any 2010 pel seu compromís amb aquest públic i la seua exigència estètica, artística i tècnica, l’últim dels seus reconeixements ha sigut el premi FETEN (Fira Europea d’Arts Escèniques per a Xiquets i Xiquetes) 2022 al millor espectacle de dansa, precisament amb ‘Loop’. Reconeguda per la crítica i guanyadora de diversos Premis Max, Aracaladanza és assídua en els festivals internacionals de dansa de tot el món.
‘Glubs’ de Yllana i Nacho Vilar Produccions
El diumenge 10 de juliol, a les 20 hores, es tornen a obrir les portes de FRESCORETA! per a rebre Yllana i Nacho Vilar Producciones, que s’uneixen per a crear ‘Glubs’, el primer espectacle de carrer concebut per Yllana en els seus trenta anys d’existència i el sisé de la productora murciana. ‘Glubs’ està banyat pel seu característic humor sense paraules, molt visual i amb un ritme trepidant, als quals se suma en aquesta ocasió la immersió amb la proximitat amb els espectadors. Sergio Alarcón, Elia Estrada, David Terol i Emmanuel Vizcaíno pescaran taurons, sobreviuran a tempestats, lluitaran en batalles hilarants i arrossegaran els espectadors a una cascada de situacions absurdes el teló de fons de les quals és el seductor món del mar.
Nacho Vilar Producciones, creada en 2002 i amb un nombrós historial de grans i exitoses produccions a l’esquena, és una de les empreses més reconegudes del sector i un destacat agent cultural en el món del teatre de carrer i circ. També han sigut finalistes en dues ocasions als Premis Max.
Yllana naix en 1991 com a companyia de teatre d’humor gestual, encara que en l’actualitat ha diversificat la seua activitat i ofereix diferents prestacions en el món de les arts escèniques i l’audiovisual.
FRESCA! proposa aquest gran espectacle per a tots els públics en el seu escenari principal per a fer l’ullet a la seua complicitat amb el públic familiar, sense perdre de vista l’adult que vol continuar somiant.
‘Hamlet’ de Teatro La Plaza
El dilluns 11 de juliol, a les 22.30 hores, el festival FRESCA! ofereix una versió molt lliure del clàssic de Shakespeare, ‘Hamlet’. Es tracta d’una de les cites internacionals de la programació, i l’aposta pel teatre inclusiu.
Teatro La Plaza, procedent del Perú i actualment en gira pels principals festivals d’arts escèniques d’Espanya, arriba a Alacant amb aquesta producció en la qual actors i actrius amb síndrome de Down prenen l’escenari per a compartir els seus anhels i frustracions per mitjà d’una versió lliure de Hamlet.
El muntatge inclou, a més, un sistema de subtítols que fa que l’espectacle siga accessible per a persones amb discapacitat auditiva.
L’obra és un teixit entre el text de Shakespeare i les aportacions i experiències dels actors, i pren com a punt de partida la pregunta més famosa de la història, que ens situa davant de l’espill de la nostra existència: ser o no ser? Què implica ser per a persones que no troben espais on se’ls tinga en compte?
Teatro La Plaza és un espai de creació teatral que investiga i interpreta la realitat per a construir un punt de vista crític que dialogue amb la seua comunitat.
Venda d’entrades:
Aracaladanza
https://taquilla.ivc.gva.es/janto/main.php?Nivel=Evento&idEvento=22FRESCA2

Yllana i Nacho Vilar
https://taquilla.ivc.gva.es/janto/main.php?Nivel=Evento&idEvento=22frescoreta2

Teatro La Plaza ‘Hamlet’
https://taquilla.ivc.gva.es/janto/main.php?Nivel=Evento&idEvento=22FRESCA3