«Un grup d’homes de diverses procedències juga a cartes en una taverna d’Alcoi. Xerren, enviden, recorden, expliquen, es queixen, i es diverteixen a la manera dels homes, amb murrieria trapella i poca-solta«

Aquest és el punt de partida d’una narració que, mentre segueix la vida dels protagonistes, ens passeja des del Pirineu a Alcoi, al s. XIX. Tot i inevitables aspectes costumistes i polítics, no és una novel·la costumista ni política, ni tampoc una novel·la de viatges, o potser és una mica tot junt. El que sí és veritat és que un munt de personatges hi cobren vida, i ens permeten veure el s. XIX com si hi fóssim.

Emprant el pseudònim IX, l’autor juga amb diversos significats: una xifra romana, el nom d’un poble, una forma del verb eixir… I açò ens avisa que dins el llibre l’autor també juga, per exemple amb el temps, barrejant el present i el passat dels personatges, o amb la llengua, barrejant formes dialectals catalanes i valencianes, o amb la història, per la que els personatges hi transiten sense adonar-se.

Eduard Llaudó Avila (IX) és autor d’altres llibres, d’assaig com Racisme i supremacisme a l’Espanya contemporània, de novel·la, com Torb (que tanca la trilogia iniciada amb Mullena), o de novel·la juvenil/adulta, com El Cercle dels negocis exemplars.

Editorial: Parcir Edicions selectes 2024 ( https://www.parcir.com/products/441342-mullena.html )

ISBN: 978-84-10087-11-8