L’Ajuntament de Dénia se suma a la celebració del Dia de l’Orgull (28 de juny) “no sols com a festivitat, sinó també com a manifestació reivindicativa i crítica sobre els drets i la realitat de les persones LGTBI+. Perquè no es tracta solament de ser iguals, també es tracta de respectar les diferències”. Amb aquestes paraules ha iniciat el regidor d’Igualtat i Diversitat, Javier Scotto, la presentació dels actes programats amb motiu del dia de l’Orgull, que s’estendran del 23 al 29 de juny i que posen fi a un cicle obert el mes de maig passat amb la celebració del Dia internacional contra la LGTBIfobia.
Dénia celebra l’orgull, ha expressat Scotto, “per a visibilitzar a la comunitat LGTBI+ de Dénia, La Xara i Jesús Pobre, que, durant dècades, des del franquisme fins a l’actualitat, ha malviscut i sobreviscut oculta, en l’armari, en els marges socials, sota el jou de la desigualtat, la consideració de la seua identitat com una patologia, i per descomptat sota la discriminació, la violència, el càstig i la repressió”.
També “per aquells que no poden manifestar-se encara a Espanya i, sobretot, als països on estan criminalitzats i castigats amb la mort” i per les famílies diverses.
La commemoració de l’Orgull vol “fer front al discurs de l’odi que està conduint a l’augment de la violència física i psíquica front persones LGTBI+ i a les ideologies d’organitzacions, partits i entitats LGTBIfóbicas presents en les institucions, que travessen la línia de la democràcia i atempten contra els drets i garanties de la diversitat”.
L’Ajuntament de Dénia –ha conclòs- se suma a l’activisme LGTBI i amb el programa de l’Orgull 2022 “volem transmetre el missatge a la ciudanía, visitants i residents que aquesta ciutat abraça la diversitat”.
Els actes del Dia de l’Orgull comencen el dijous 23 de juny amb una intervenció en la façana del Ajuntament de Dénia que serà “una clara mostra que Dénia està molt orgullosa de la seua diversitat”. Aqueix mateix dia s’instal·larà en la plaça de la Constitució el photocall “Ales per la diversitat”, que visitarà també Jesús Pobre i La Xara.
El 28 de juny, a les 12 del migdia, es presentarà a la Sala de Plens de l’ajuntament el decàleg “Festes lliures de discriminació sexual”, en l’elaboració i la promoció de la qual col·laboren la Junta Local Fallera i la Federació de Moros i Cristians de Dénia. Aquest mateix dia, s’activarà en la web del Ajuntament de Dénia (www.denia.es) un apartat dedicat a la diversitat, amb informació actualitzada de recursos i altres temes d’interés. A les 20 hores, en la plaça del Consell, es llegirà el manifest del Dia internacional de l’Orgull i, a continuació, començarà l’actuació de la monologuista Patricia Galván, amb el seu espectacle “Una nit de comèdia molt hardcore”.
El programa d’actes es tanca el 29 de juny amb una cita pensada especialment per al públic juvenil, ja que es tracta d’una xarrada amb dues dels tiktokers més influents del moment a Espanya, els comptes del qual sumen més d’1 milió de seguidors i uns 20 milions d’impactes. @rubenfc13 (Rubén Fresnillo) i @DanielaSirena3 (Daniela Requena) protagonitzaran la xarrada “Tiktokers amb orgull”, a partir de les 19 hores, a la Sala de conferències de la Biblioteca Pública Municipal. L’entrada és lliure.