La Regidoria de Cultura organitza per cinqué any consecutiu, i malgrat les circumstàncies adverses d’enguany, el festival de dansa contemporània Ultramar Dansa, l’objectiu principal del qual és  promocionar i difondre la dansa contemporània més actual i avantguardista que està fent-se arreu de l’estat.  

Amb aquesta finalitat, la programació del festival s’ha treballat  en tres direccions. D’una banda, per a promocionar companyies professionals, amb la participació de dues companyies valencianes i una de les Illes Canàries, comunitat amb la qual l’organització del festival té un conveni tàcit de col·laboració.  També s’han programat actuacions de noves promeses de la dansa, joves professionals que comencen la seua carrera i necessiten del suport institucional per a impulsar-la. Per últim, el festival fa lloc a la col·laboració de col·lectius que treballen la dansa des d’un punt de vista de la integració generacional i social.

El festival Ultramar Dansa es desenvoluparà al teatre auditori del Centre Social de Dénia, de l’11 al 15 de novembre. S’ha programat un espectacle per a cada dia i, a més, la projecció d’un documental del ballarí i director del Centre Coreogràfic de Dénia, Juan Bernardo Pineda.

Volem destacar de la programació l’espectacle de la companyia canària Nómadas Dulces bestias, guardonat amb cinc premis Rèplica de les Arts Escèniques de Canàries en la seua edició de 2018, convertint-se en el millor espectacle d’aquell any.

A més, el muntatge va ser seleccionat per a incorporar-se al Catàleg de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament AECID (Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al desenvolupament) 2019. Este catàleg de les arts escèniques i música és l’eina principal de promoció, difusió i programació cultural del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació. S’elabora cada dos anys per un comitè d’experts i inclou una selecció de propostes de qualitat en tots els gèneres musicals i escènics i és la referència que prenen ambaixades, consultats i centres culturals espanyols arreu del món per a nodrir de contingut la seua programació anual i donar resposta a promotors, festivals i altres agents interessats pels artistes espanyols.

Reeixida és també l’actuació del ballarí alacantí Carlos Peñalver, nominat en la categoria de ‘millor ballarí’ en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2020 per la seua actuació en l’espectacle Quan els ocells prenen el vol, espectacle guanyador del premi Alacant a Escena 2019 i que podrem vore enguany al festival Ultramar Dansa.

Una oportunitat única de gaudir de les millors propostes artístiques de dansa contemporània tant de la nostra comunitat com d’altres zones del país i que recomanem a la ciutadania en general i, especialment, a totes les persones vinculades al món de les arts i de la dansa. Des de la Regidoria de Cultura s’ha convidat a assistir-hi a tots els espectacles de manera gratuïta a l’alumnat i el professorat de totes les escoles de dansa de la ciutat.

Per a portar endavant el projecte es compta amb la col·laboració de l’INAEM, Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, Govern de Canàries, l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació d’Alacant.

L’organització ha pres totes les mesures de seguretat decretades per les autoritats sanitàries i pel govern, tal i com s’està fent en totes les programacions amb públic de la Regidora de Cultura.

PROGRAMA

Dia 11   20 h      Entrada lliure amb invitació

– Projecció del documental La Mecànica Quàntica – Live- (1989/90)     15’

Intèrprets: Lluís Peris , Joan Pineda. Música: Bernat Pellicer i Jean Furst

Centre Coreogràfic de Dénia en coproducció amb la Conselleria de Cultura.

-Personne uno, nadie, muchos. Grupo ESMOV.     40’

 Angélica Fossemó, Patrizia Murari, China Laudisio, Kel Navarro, Julia Treviño Fernández, Ulla Heim, María Rodríguez Lobato , Amanda Luna Corberá Scott, Alex Hernández. Música en directe: Jonatan Montoro

Dia 12   20 h       50’      Entrada: 3 €

Quan els ocells prenen el vol. Compañía Over & out. Premi Alacant Escena 2019.

 Intèrprets: Carlos Peñalver – Federica Fasano. Música: Rubén Martínez.

Dia 13     20 h      40’  Entrada lliure amb invitació.

Nuestra danza. Especialitat de contemporani de l’Estudi de Danza María Carbonell. 

Intèrprets: Livia Omedas, Magali Aparisi, Marina Valle, Paula Ginestar, Sofía Capuz, Paula Fernández, Irene González, Sofía Capuz, Celia Sierra, Marta Modesto, Ángela Tarazona, Lidia, Marina, Estrella y Pablo Villanueva. 

Dia 14,  20 h      55’    Entrada: 3 €

Dulces bestias. Cia. Nómadas.

Direcció: Roberto Torres

Intèrprets: Paula G. Quintana, Paloma Hurtado, Daniel Morales, Yaiza Pinillos.

Música original. Samuel Aguilar

Dia 15,  12 h  Dansa en família.  53’  Entrada lliure amb invitació.

Aigua de lluna. Compañía Improvisada.

Intèrprets: Henar Fuentetaja –  Miguel Tornero. 

A partir de 5 anys.

Entrades i invitacions: en NOTIKUMI.COM i en taquilla el mateix dia, dos hores abans del començament de l’espectacle.