El pròxim 7 de maig una nova edició del Cicle Literatura en la Seu on participarà l’escriptora Elia Barceló que presentarà el seu llibre “El eco de la piel”. En aquest cicle que coordina l’editora alacantina Marina Vicente ja han participat figures de la literatura castellana tan famoses com Lorenzo Silva, Ignacio Martínez de Pisón o Rosa Montero.

El eco de la piel

Quan a Sandra Valdés, jove historiadora en atur, li encarreguen que escriga la biografia de Ofelia Arráez —la gran empresària i constructora, referent obligat en el món de la moda del calçat femení—, ella accepta el repte sense imaginar els secrets que s’oculten en els noranta anys d’aqueixa dona contradictòria i poderosa, sense saber que el que descobrirà canviarà també la seua vida.

Com és habitual en les novel·les realistes d’Elia Barceló, la història s’articula en dos temps:

En el present, Sandra, atreta per una oferta que li donarà suficients diners com per a replantejar-se el seu futur i abandonar la precarietat del seu treball en una cadena de roba a Madrid, decideix tornar durant un temps al poble de la seua infància a redactar la biografia que li ha encarregat don Luis, fill de la famosa Ofelia, per a això haurà d’investigar i entrevistar persones que la van conéixer.

Cadascuna d’elles mostra una veritat parcial sobre Ofelia; cada document oposat -fotos, cartes, cintes, notícies- va descobrint a una dona diferent, va creant un personatge contradictori, a vegades incomprensible, altres vegades convencional, unes altres potencialment fosc i perillós. El passat està ple de secrets, de malentesos, de versions que no casen entre si.

Però també succeeix amb el present, perquè els éssers humans som font de misteri, ocultem coses, callem, tergiversem. En el seu propi poble, Sandra anirà descobrint que res és el que sembla, que la vida està plena de sorpreses i no totes són agradables. Un és tant el que és com el que sembla, la qual cosa tria mostrar a l’exterior, i cadascun de nosaltres va descartant pells al llarg de la seua vida, com les serps, i va deixant ressons de si mateix en tots els que alguna vegada el van conéixer.

Elia Barceló

Elia Barceló va nàixer a Elda (Alacant) en 1957. Va estudiar Filologia Anglogermánica en la Universitat de València (1979) i Filologia Hispànica en la Universitat d’Alacant (1981). Es va doctorar en literatura hispànica per la Universitat de Innsbruck, Àustria (1995).

Ha rebut el Premi Ignotus de relat fantàstic de l’Associació espanyola de Fantasia i Ciència-ficció (1991), el Premi Internacional de novel·la curta de ciència-ficció de la Universitat Politècnica de Catalunya (1994) i el Premi EDEBÉ de literatura juvenil (1997).

Des de 1981 viu en Innsbruck, on treballa com a professora de literatura hispànica, estilística i literatura creativa.

Ha publicat novel·les, assaig i més de vint relats en revistes espanyoles i estrangeres. Part de la seua obra ha sigut traduïda al francés, italià, català i esperanto.