El Misteri d’Elx és, sobretot, la festa comunitària més important de la ciutat d’Elx, la Festa per antonomàsia. Així ho han sentit generacions i generacions d’il·licitans-as i així es manté i es nota i ho sentim altres persones de la província d’Alacant i de tota la Comunitat Valenciana, tal com va recollir l’exposició del passat any dedicada als Misteris Assumpcionistes d’Elx, València i Castelló que va recórrer més de quaranta localitats de la Comunitat en l’es van seleccionar elements que indiquen que el Misteri és una representació teatral viva.

El Misteri d’Elx és l’única mostra viva que ens ha quedat de les grans celebracions asuncionistas, de les festivitats dedicades a la Verge d’agost que des de l’Edat mitjana i, sobretot, a partir del segle XV, es van estendre per les terres de l’antiga Corona d’Aragó. Una festa que en aquella societat agrària es desenvolupava una vegada acabada la collita de cereals i abans d’iniciar la verema tardorenca. El Misteri, com sempre, ha sigut una trobada de músiques i escena realitzat per l’equip de la Capella i l’Escolania que compta amb la direcció musical de José Antonio Román Marcos, la direcció escènica o mestre de cerimònies des de juny 2019 de Joan Castaño i la direcció de l’Escolania i Cor Juvenil Fco. Javier Gonzálvez Valero

Una festa amb molts brochazos alhora: religió, tradició, identitat, història o tot alhora. Un tresor que gràcies a la UNESCO ja és de tots i totes com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, i això significa que és un cofre que preservar.

Enguany hem assistit a l’Assaig General del 13 agost, una representació completa en una sola jornada com a millor bestreta al dies grans de les representacions oficials del 14 d’agost a les 18:00h primera part del Misteri, La Vespra i 15 d’agost a les 18:00h segona part del Misteri, La Festa.

Un drama sacre-líric d’origen medieval que se celebra cada any el mes d’agost en la Basílica de Santa María on s’escenifica la mort i pujada al cel de l’ànima de la Verge i la seua posterior coronació. El Misteri són més de 400 anys de cultura pròpia, una festa amb molta intensitat per a els-as il·licitans-as però sobretot també per als quals som passants o convidats a aquesta celebració de teatre medieval, tan nostre, que parteix d’un text original escrit en llemosí, denominació que va rebre el nostre valencià en el segle XVI. Això és identitat, de debò.

Assistir enguany als assajos, que realment no són assajos, si no una versió ajustadísima de la representació oficial del 14 i el 15 és trobar-se amb una obra d’art que com jo solc dir té pinzellades simultànies de religió, tradició, identitat i història en una proposta viva del Teatre Medieval dels Misteris Asuncionistas. Una proposta on la música en directe des de l’òrgan major de la Basílica és essencial per a l’obra i el treball pròpiament escènic i de veu de la Capella i Escolania la matriu de la representació emocionant.

L’única raó, més enllà del servei públic clar, per la qual jo optaria a ser Alcalde d’Elx és per a tindre l’oportunitat de veure i sentir el Misteri cinc dies seguits a l’any, atés que la tradició els obliga a assistir tots. I en anys pares, poder-ho veure fins a nou vegades. Seria un luxe personal i emocional ser Alcalde d’Elx, començant per això. Enveja sana.

Enguany, en l’Assaig del dia 13, la presentació de l’acte realitzada per Ángel Bonavía, Rector de la Basílica, va descobrir les anècdotes de Miguel de Falla que per la seua, en teoria por a la calor, li va impedir vindre a Elx a veure el Misteri o al propi rei Alfons XII que en aquella època estiuejava en el nord del país i que la calor de la ciutat també li impedia desplaçar-se al sud-est per a gaudir de la cerimònia. Curiós.

En la celebració del Misteri existeixen dos actes també essencials dies abans. D’una banda la PROVA DE VEUS i per una altra la PROVA DE L’ANGEL.

En la “Prova de Veus” (Prova de Veus) participen els xiquets cantaires del Misteri on interpreten algunes de les peces més conegudes del drama asuncionista, com els motets de María, l’Àngel o l’Araceli, en el Saló de Sessions de l’Ajuntament davant la presència de la corporació municipal i representants del Patronat del Misterid’Elx. Aquest acte essencialment és el punt de partida dels actes de la Festa que pot considerar-se un rodatge previ. “Una tradició que, encara que ha perdut totalment el seu significat original, es manté hui com a recordatori del que està per vindre”.

La “Prova de l’Àngel” (Prova de l’Àngel), significa la posada en escena dels aparells aeris com la Magrana, l’Araceli i la Coronació, que pugen i baixen des de l’alt del cel situat en la cúpula de la Basílica de Santa María, a 30 metres d’altura. Originàriament era també una prova que permetia avaluar si els xiquets eren capaços de resistir cantar a aqueixes altures que ara forma part d’un acte més que reuneix la ciutat en les seues festes tan tradicionals.

La força del Misteri és incalculable. És recomanable visitar la pàgina web www.misteridelx.com i, si podeu, no pensar-vos-ho i anar a estar i a sentir. Enguany només amb les dates d’Agost perquè no és any parell. Us encantarà, segur. Se us posarà la pell de gallina, com a poc, i com us agrade, recordar-ho…haureu de repetir.

La representació del dimecres va comptar amb les següents persones convidades:

Ana Barceló, Consellera De Sanitat Universal I Salut

Raquel Tamarit, Secretària Autonòmica de Cultura

Concha Andrés, Secretària Autonòmica de Sanitat

Juan José Rodríguez, Rector UMHE

Andrés Perelló, Ambaixador D’Espanya davant la Unesco

Antonio Torres, Director General de Presidència

Carlos Mazón, President de la Diputació Alacant

Julia Parrá, Vicepresidenta Primera de la Diputació Alacant

Antonia Serna, Síndica Corts Valencianes

Manuel Penalva, Diputat Provincial

Federico Buyolo,  Director Oficina de l’Alta Comissionada per a la Agenfa 2030

Herick Camp, Director General de Turisme

Alfred Boix, Secretari Autonòmic de Promoció Institucional i Cohesió Territorial.

Un Misteri sensible i sensibilitzat

El Misteri és novament accessible per a persones amb discapacitat visual gràcies a la tecnologia. L’accessibilitat és possible gràcies a la col·laboració un any més de Fundació Vodafone España, l’Ajuntament d’Elx, el Patronat del Misteri d’Elx i l’empresa tecnològica Aptent.

El conveni entre les diferents entitats té com a objectiu principal acostar la Festa a tots els col·lectius, especialment a les persones amb discapacitat visual. Aquelles que ho van sol·licitar van poder gaudir del servei de audiodescripción que s’escolta a través d’uns auriculars mitjançant l’aplicació mòbil STARTIT o a través d’un receptor FM. Es tracta d’un servei gratuït que es podia recollir en l’estand present en la basílica. També es podia accedir a la traducció i explicació dels cants de l’obra en cinc idiomes: valencià, espanyol, anglés, alemany i francés.

Aquestes iniciatives en favor d’un Misteri cada vegada més accessible se sumen a unes altres que ja es venien implementant en edicions passades com la zona reservada per a persones amb mobilitat reduïda, la guia en braille o el conveni amb la Fundació FESORD CV amb el qual s’adapten les representacions a llengua de signes habitualment. Amb elles es pretén acostar al públic amb discapacitat a l’obra d’origen medieval que es representa a Elx i que puguen gaudir del Misteri en igualtat de condicions.

Repartiment d’actors Assaig General del 13 d’agost 2019

APOSTOLAT  

TENORS 1

José Manuel Guinot

Juan José Hernández

Salvador Cotes

TENORS 2

Luis Gómez

Pepe Soler

BARÍTONS

Luis Antón Díez

Alberto Vilella

Fco. Javier Gonzálvez

BAIXOS

Vicente Cremades

Álvaro Navarro

SANT JOAN

Juan José Hernández

SANT PERE

Rvdo. Fernando Brotóns

SANT TOMÀS

Antonio Caballero

TERNARI

José Manuel Guinot

Luis Antón Díez

Vicente Cremades

JUEUS

 

TENORS 1

Antonio Espinosa

Antonio Vives

Francisco Castell

Carlos J. Sánchez

Francisco Adsuar

Marcial E. Señarís

 

TENORS 2

Juan Carlos Romero

Zoilo Martín Marchena

Daniel Martín Marchena

Juan Ángel Muñoz

José Juan Pastor

Javier Cuenca

 

BARÍTONS

Pepe Guilabert

Antonio Andreu

Francisco Javier Agulló

José Luis Martínez

Rafael Prats

Javier Caballero

Iván López

 

BAIXOS

Bernardo Férriz

Carlos Castillo

Santiago Mira

Pascual Valero

José Soto

Ginés Cecilia

Manuel Sáez

 

GRAN RABÍ

Francisco Adsuar

 

 

MARIA MAJOR

David Agulló

ÀNGEL MAJOR

Jordi Soriano

Tiple 1

Antonio Pérez

Tiple 2

Juan Santonja

Tenor

Luis Maestre

Baix

Antonio Esteve

Tiple 1

Miguel Ángel Agulló

Tiple 2

Antonio J. Espinosa

Bariton (Pare Etern)

Rvdo. José M. Íñigo

 

 

COIXINS

Alejandro Coves Botella

David Gálvez Mojica

MARIES

Hugo Miralles López

Claudio Gómez Sánchez

SEGUICI

José Francisco Agulló Payá

Isidro Gomis Navarro

Pablo Samaniego Leal