La regidora d’Igualtat i la tècnica de l’Espai Igualtat a Villena han presentat aquest matí la campanya pel joc i joguet no sexista i igualitari, no violent i sostenible davant la imminent campanya de Nadal i Reyes.

La regidora d’Igualtat, Alba Laserna, ha sigut l’encarregada de donar a conéixer la campanya pel joc i joguet no sexista i igualitari a Villena. “La imaginació en la infància no té límits, no se’ls poses tu. No hi ha joguets de xiquetes o de xiquets”, ha assenyalat la regidora com a eslògan per a aquesta campanya.

Des de la regidoria es vol deixar clar que els joguets per si mateixos no són sexistes, però si és sexista l’ús que es pot fer d’ells. Si es trien de la manera tradicional i estereotipada, s’assignen a les xiquetes joguets relacionats amb la cura dels altres, amb la cura de la imatge personal, en definitiva joguets que estereotipen el seu futur rol de cuidadores. Mentre als xiquets se’ls assignen joguets relacionats amb la construcció, la tecnologia, el domini del món i joguets de caràcter més bèl·lic.

La campanya inclou missatges en les tovalloneres dels bars i cafeteries associats per a la sensibilització de la ciutadania abans de triar els regals per a xiquets i xiquetes durant aquest nadal. “El joc és un mecanisme molt potent de socialització, i si es fa basat en estereotips sexistes, aquests es perpetuen”, ha destacat l’edil.

A més s’ha organitzat un esdeveniment en l’Espai Jove el divendres 13 de desembre entre les 17 i les 21 hores, “Ludoteca Pícnic” dirigida a xiquets i xiquetes entre 9 i 12 anys. Ací els i les menors podran gaudir de jocs tradicionals i populars construïts amb instruments de cuina reciclats gràcies a un grup de monitores i monitors.

D’altra banda el divendres 27 de desembre, coincidint amb les vacances escolars tindrà lloc el contacontes “El cofre de la igualtat” amb el qual es pretenen desmuntar els estereotips sexistes d’alguns contes infantils. “És una manera d’aprofitar un matí de les vacances escolars amb una activitat lúdica, educativa i de sensibilització dirigida a la nostra ciutadania més jove”, ha comentat la tècnica d’Igualtat, Mari Cruz Pla.

Des de la regidoria d’Igualtat es volen donar unes consideracions abans de triar els jocs i joguets per als xiquets i xiquetes:

– que siga adequat a la seua edat i complisca amb les mesures de seguretat

– procurar que siguen sostenibles amb el medi ambient i que fomenten el consum responsable

– que permeten jugar junts a xiquetes i xiquets, ja que junts habitem el món

– que potencien les cures, cap a un@ mism@ i cap als altres

– quins motiven a l’activitat física, la curiositat, la investigació,…

– que permeten posar en pràctica diferents habilitats i destreses

– que afavorisquen l’interés en la ciència i tecnologia,

– que permeten assajar diferents rols

– que potencien la comunicació i la cooperació