Deu novel·les finalistes, amb temàtica diversa i la majoria sota pseudònim, opten al Premi Azorín de Novel·la 2019 i als 45.000 euros amb els quals està dotat el guardó. La incògnita es revelarà dijous que ve 7 de març en una gala que presidirà el president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez, i en la qual hi haurà elements musicals, poètics i artístics per al delit de les més de mil dues-centes persones que es concentraran a la Sala Simfònica del ADDA, a partir de les set de la vesprada.

La desena d’obres finalment triades per a fer-se amb aquest prestigiós certamen literari és variada i aborda des d’històries familiars, vitals i polítiques, fins a novel·la històrica, d’aventura o policíaca. Després de celebrar la passada edició el 25 aniversari de la col·laboració entre la Diputació d’Alacant i Editorial Planeta, enguany la gala, conduïda per la periodista i escriptora Mónica Carillo, comptarà amb la participació estel·lar del ADDA Simfònica dirigida per Josep Vicent. La formació interpretarà quatre moviments corresponents a les famoses peces ‘Obertura de Guillermo Tell’ de Rossini, ‘Adagi for strings’ de Barber, ‘Simfonia n5. Op 67. IV. Allegro’ de Beethoven i ‘Simfonia n4. Op. 36. IV. Finale. Allegro amb fuoco’ de Tchaikovsky.

Amb el lema ‘La prosa que marca època’, l’acte inclourà també un recital a càrrec de l’actor Mario Zorrilla, qui llegirà un fragment de ‘Castella’ d’Azorín, acompanyat per una violoncel·lista.

Les deu novel·les finalistes de 2019 són les següents:

Agosto, de Bartletby (pseudònim). Buscant el sentit de la vida.

Muere un guionista, de Marmordo (pseudònim). Una misteriosa mort per resoldre.

Extrañas luces al anochecer, de Lupercia Argensola (pseudònim). A la recerca del vertader pare.

Recordando olvidar, de Víctor Palmer (pseudònim). Un thriller policial carregat d’enginy.

Croata, de Jorge García García. Venjança contra el crim.

Mentiras piadosas, de Mariam Vicente. Per un futur millor.

Noches de lobas, de Germán Primerenc. Corrupció.

El viaje, de Mary K. Clark (pseudònim). Secrets de família.

Agujeros en la luna, d’Antonio Secorún (pseudònim). Novel·la històrica i d’aventures.

Solo un cobarde, de José Ignacio Carratalá Rabanal. Remodimiento.

Enguany han concorregut un total de 215 obres, 58 originals més que l’anterior (amb 157 exemplars), de les quals 173 procedeixen d’Espanya, vint-i-quatre d’elles alacantines. D’Amèrica del Sud han arribat 17 còpies, mentre que les d’Amèrica del Nord aconsegueixen les nou. Dos exemplars tenen el seu origen a Europa i 14 no concreten la seua procedència.

El jurat de la present edició està compost pel diputat de Cultura i Educació, Cèsar August Asencio, que exerceix de president d’aquest, així com pels escriptors Juan Eslava Galán, Nativel Preuat, Reyes Calderón i Rafael Poveda, a més del catedràtic en Literatura i crític literari, Jaime Mas, i la directora d’Editorial Planeta, Belén López Celada. La secretària general de la Diputació d’Alacant, Amparo Koninckx Frasquet, actuarà com a secretària.

Després de l’èxit obtingut l’any passat gràcies a l’etiqueta de Twitter relativa al premi, la cerimònia podrà seguir-se també enguany a través d’aquesta xarxa social utilitzant #azorin2019.