La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, i el director Relacions Institucionals del Grupo Planeta, Carlos Creuheras, han donat a les deu obres finalistes que opten al Premi Azorín de Novel·la 2021, dotat amb 45.000 euros. Aquest dijous 13 de maig es donarà a conéixer el treball guanyador durant el transcurs d’una gala que se celebrarà en el ADDA amb el lema ‘A la recerca de les paraules’, com “una picada d’ullet al treball de creació literària i de construcció del relat”, segons ha apuntat la vicepresidenta.

La desena d’obres triades d’entre els 208 originals presentats enguany aborden temàtiques variades, encara que destaca la novel·la policíaca per damunt d’altres gèneres, que també tenen representació en els relats finalistes, com l’històric, el sentimental o el social.

Els deu títols i autors (o els seus pseudònims) finalistes del Premi Azorín de Novel·la 2021 són els següents:

  • La chica serpiente, de Felipe Delgado Còrdova (Córdoba).
  • Rojo atardecer, de Antonio Villanueva (seudónimo).
  • El asesino de la puntilla, de Teresa Viedma Jurado (Jaén).
  • Venus desnuda fumando en el balcón, de Fernando Ugeda Calabuig. (Villena, Alacant).
  • El niño de la manteca, de Al Alba (seudónimo).
  • Triste cantar de la Sibila, de Conde de Magacela (seudónimo).
  • Muertos bajo Tierra Fértil, de L. L. (seudónimo).
  • Tres vidas, de Pilar Payo Pérez (Aranjuez, Madrid).
  • La luz de un día de octubre, de Aureliano Buendía (seudónimo).
  • Los recuerdos olvidados, de Clara Siurana (seudónimo).

La gala de lliurament del premi, conduïda per l’actriu i monologuista Sara Escudero, començarà a les 19.00 hores i comptarà, com a novetat, amb un recital de Manuel Bandera sobre un fragment d’Azorín. L’actor estarà acompanyat per l’orquestra ADDA Simfònica, que interpretarà la peça ‘Deu Melodies Basques’ de Jesús Guridi, sota la batuta de Daniel Ros.

S’han implementat totes les mesures i protocols anti Covid-19 per a garantir la seguretat dels assistents a l’esdeveniment, amb la finalitat de crear un espai de cultura segur. Per aquesta raó, l’aforament de la Sala Simfònica serà de 600 butaques (el 50% del total) per a mantindre les distàncies de recomanades per les autoritats sanitàries.

Segons ha indicat la vicepresidenta, “esperem que la gala tinga un gran acolliment, perquè és més necessari que mai donar suport a la cultura des de tots els fronts. Aquest tribut a Azorín adquireix un paper més transcendent si cap, en aquests moments”. A més, Parra ha agraït als autors que han concorregut a aquest guardó el fet que hagen apostat pel Premi Azorín de Novel·la “enviant-nos grans relats”.

Per part seua, Carlos Creuheras ha manifestat que aquest premi “sol donar-nos moltes alegries, perquè ha sabut trobar el seu lloc entre els lectors i perquè conjuga molt bé l’èxit entre aquests molts lectors, amb l’aplaudiment de la crítica”, un fet que, segons ha relatat el director Relacions Institucionals del Grupo Planeta, no sempre s’aconsegueix.

En aquest sentit, ha avançat que la novel·la de la il·licitana Mónica Carrillo, ‘La vida desnuda’, guanyadora de l’edició anterior, ha aconseguit una xifra superior als 50.000 exemplars venuts.

El jurat de la present edició està compost per la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra Aparicio, que actua com a presidenta d’aquest, l’escriptor Juan Eslava Galán, l’escriptora Luz Gabás, l’escriptora i doctora en Economia i Filosofia, Reyes Calderón, la professora de Llengua i Literatura, Concepción Lucas González, la catedràtica de Llengua i Literatura, Isabel Tomás Maestre, la directora d’Editorial Planeta, Belén López, i la secretària general de la Diputació, que intervindrà com a secretària sense vot, Amparo Koninchx Frasquet.

Després de l’èxit obtingut en xarxes socials en edicions anteriors gràcies a l’etiqueta de Twitter relativa al Premi Azorín, la cerimònia podrà seguir-se en aquesta ocasió a través d’aquesta xarxa social, utilitzant #azorin2021. L’acte també podrà veure’s en directe -via streaming- a través de l’enllaç https://azorin2021.com.

Els últims anys aquest premi ve superant els 200 treballs presentats, procedents de tot el món. En concret, van anar 217 manuscrits en 2019; 218 en 2020 i 208 aquesta edició.