Amb el volteig i repic de les campanes de l’Església de Sant Joaquim i Santa Ana del Racó de Bonança i dels campanars d’Orihuela donaven principi ahir a les 8, els actes commemoratius del V Centenari de la Batalla de Bonanza.

L’acte institucional s’iniciava, dues hores després, amb la presència d’edils de la corporació municipal presidida per l’alcalde d’Oriola, Emilio Bascuñana. L’Associació Cultural d’Amics de la Música i la Dansa (ACAMDO), la Coral Al·leluia i Els Auroros de la Creu del Racó de Bonanza, han interpretat un ampli repertori musical mentre que el presentador de l’acte, José Antonio López Egio, anava relatant els fets esdevinguts fa cinc-cents anys. Aquestes esplendidas actuacions han rebut un calorós aplaudiment del públic posat en peus.

L’alcalde pedani del Rincón de Bonanza, Raúl Pardines, ha sigut l’encarregat d’obrir el torn d’intervencions qui ha felicitat a tots els veïns de la pedania perquè “aquesta setmana serien les nostres festes que ens podem gaudir per la situació en la qual estem. Apel·le al fet que aquest diumenge quan estiguem celebrant la nostra missa en la parròquia recordem les festes per a poder guanyar aquesta batalla”.

A continuació, ha pres la paraula, Rafael Almagro, regidor de Patrimoni Històric qui ha recordat que “commemorem el cinqué centenari d’una batalla que vam perdre; no obstant això, finalment Orihuela va mantindre el seu bisbat independent respecte al de Cartagena i el nostre poble va eixir enfortit malgrat els esforços en contra del Marqués dels Vélez i la noblesa murciana. Des de la seua incorporació definitiva a la corona d’Aragó al començament del segle XIV Orihuela sempre ha manifestat la seua lleialtat i així ha quedat demostrat al llarg dels anys. Som davantera i això ens ha fet ser particulars. Ningú pot posar en dubtes el valencianisme d’Orihuela, encara que en moltes ocasions aquest sentiment no ha sigut correspost. Cada any el continuem reafirmant amb l’eixida de l’Oriol el 17 de juliol. Hem d’estar molt orgullosos del que hem sigut i del que som”.

Finalment, l’alcalde d’Oriola, Emilio Bascuñana, ha assenyalat que amb esdeveniments com aquest un és més conscient del que ha sigut la nostra història, agraint a les regidories de Patrimoni, Desenvolupament Rural i Festivitats la seua implicació en l’organització d’aquests actes. “Hui commemorem el fet històric en el qual més de tres mil oriolans van donar la seua vida per Oriola. Van defensar uns valors perquè el poble no fóra oprimit per la noblesa i van lluitar pel que hui dia seria la democràcia. Considerant que vam perdre podria pensar-se que potser aquest no era un acte per a celebrar, però sí que ho és per a commemorar i homenatjar els oriolans que llavors van defensar el nostre territori. Tot això es va fer des de la unitat d’un poble de la qual hem d’aprendre. L’Orihuela de hui som la conseqüència d’aqueixa gran varietat de situacions que hem viscut al llarg de la història”.

L’acte ha finalitzat amb la interpretació de l’himne a Oriola i des d’ací s’han traslladat al Centre Multiusos ‘Pepe Soto’ del Raiguero de Bonanza on s’ha obert al públic l’exposició ‘La Batalla de Bonança’, organitzada per la Regidoria de Patrimoni Històric. Aquesta vesprada a les 20.30 hores tindrà lloc la representació teatralitzada de ‘La batalla de Bonança’ pel grup ‘Payasomanía Cultural’ en la mateixa plaça de l’església.