El programa de Cursos d’Estiu Rafael Altamira de la Universitat d’Alacant es posa en marxa a partir de la setmana vinent, amb el curs en línia «Accessibilitat i atenció inclusiva en hostaleria, comerç i locals d’oci«. El curs comença dilluns que ve, 15 de juny, a les 18 hores, amb la conferència inaugural “La intel·ligència turística i l’accessibilitat”, a càrrec de Mario Villar, director d’Intel·ligència Turística de la Comunitat Valenciana. El programa inclou un total de quatre sessions els dies 15, 16, 22 i 23 de juny, en horari de 18 a 21 hores.

Aquest curs, proposat per la Seu Universitària de la Vila Joiosa, dirigit pel professor Jaime Ramis i coordinat per Antonio Espinosa, director de VilaMuseu, té com a objectius desenvolupar l’accessibilitat en l’hostaleria, el comerç i l’oci en clau de destinació turística intel·ligent. Els organitzadors volen contribuir al desenvolupament d’avantatges competitius derivats d’una política empresarial de responsabilitat social enfocada a la diversitat humana; millorar la qualificació i la versatilitat dels professionals del sector turístic i l’hostaleria, el comerç i l’oci en general; augmentar el valor de les nostres marques turístiques; contribuir a la resiliència del sector hostaler i comercial en el context de la crisi generada per la COVID-19; així com oferir a les empreses i professionals una nova motivació i una eina de cohesió per al seu treball diari.

Professionals de la psicologia, la fisioteràpia i l’hostaleria, la Federació de Persones Sordes de la CV; l’ONCE i Puntodis, impartiran les sessions i tractaran temes com l’accessibilitat intel·lectual i física en establiments d’hostaleria, comerç i oci, tracte inclusiu i bones pràctiques. També s’hi treballaran temes d’interès com l’accessibilitat en la gastronomia i els aliments accessibles des de la perspectiva de la discapacitat.

Aquest curs està dirigit a responsables i personal d’hotels, restaurants, comerços i establiments turístics i d’oci en general, així com a estudiants del sector.

Informació i matrícula

Programa

Dilluns 15 de juny

18.00-18.30: Mario Villar, director d’Intel·ligència Turística de Comunitat Valenciana: “La intel·ligència turística i l’accessibilitat”

18.30-19.00: Antonio Espinosa Ruiz, coordinador de l’Oficina Tècnica de la Vila Joiosa en la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana i la Xarxa Estatal DTI, i Alberto Aguilera, enginyer de camins, cap d’Urbanisme i Infraestructures de l’Ajuntament de la Vila Joiosa i professor associat en el Departament d’Enginyeria Civil de la Universitat d’Alacant: “Accessibilitat en el medi urbà i en els recursos culturals: el cas de la Vila Joiosa”

19.00-21.00: Tatiana Alemany Selva, Predif: “Accessibilitat i tracte inclusiu en establiments turístics”

Dimarts 16 de juny

18.00-21.00: Cristina Cebrián Martínez, “Accessibilitat per a persones amb discapacitat física i orgànica en hostaleria, comerç i locals d’oci”

Dilluns 22 de juny

18.00-18.30: Míriam Fernández de Sanmamed Marina, psicòloga, Centre Les Talaies-ASMIVI: «Accessibilitat i tracte inclusiu a persones amb discapacitat intel·lectual i física en hostaleria, comerç i locals d’oci. Qüestions generals»

18.30-19.00: Isabel Tortosa Crespo, fisioterapeuta. Centre Les Talaies-ASMIVI: «Accessibilitat i tracte inclusiu per a persones amb discapacitat intel·lectual i física en hostaleria, comerç i locals d’oci. Aspectes físics»

19,00-19,30: Manuel García Silvente, psicòleg, Centre Les Talaies-ASMIVI: «Accessibilitat i tracte inclusiu per a persones amb discapacitat intel·lectual i física en hostaleria, comerç i locals d’oci. Bones pràctiques»

19.30-21.00: Inmaculada Cascales Ruiz, Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD CV): “Accessibilitat i tracte inclusiu per a persones sordes en hostaleria, comerç i locals d’oci”

Dimarts 23 de juny

18.00-18.30: Maria Jesús Bellón, tècnica de Rehabilitació de Direcció General de l’ONCE: “Accessibilitat i tracte inclusiu per a persones amb discapacitat visual en hostaleria, comerç i locals d’oci. Nocions d’acompanyament de persones cegues”

18.30-19.30: Juan José Medina Macho (Puntodis): «Accessibilitat universal en la gastronomia. Els aliments accessibles des de la perspectiva de la discapacitat. Consideracions quant a la preparació i el servei adequat. L’atenció a les persones amb discapacitat visual en els nostres restaurants. El tractament de la informació d’al·lergògens»

19.30-20.15: Cristina Sánchez Palomo (Puntodis); “Accessibilitat universal en la gastronomia. Les diverses discapacitats i l’atenció específica. Com configurar espais físics accessibles en els nostres restaurants”

20.15-21.00: Jon Ibarra Arza (Puntodis): «Accessibilitat universal en la gastronomia: Chef’s Voice, la tecnologia accessible»