L’Ajuntament d’Elda, a través de les regidories de Patrimoni Històric i de Turisme, represa a partir del pròxim diumenge, 29 de gener, les visites guiades al jaciment arqueològic del Monastil. Així ho han anunciat aquest matí els edils de les dues àrees, Estimat Navalón i Rosa Vidal, respectivament.
Estimat Navalón ha afirmat que “l’objectiu és mantindre la mateixa periodicitat en les visites al Monastil perquè és una activitat que està sent molt demandada, tant a nivell local com comarcal i fins i tot nacional. El jaciment del Monastil és un de les icones del nostre patrimoni, un enclavament que estem cuidant i acaronant des de la Regidoria de Patrimoni Històric perquè estiga sent a punt”.
Les visites mensuals del primer semestre de l’any tindran lloc sempre en diumenge, concretament els dies 29 de gener, 26 de febrer, 26 de març, 23 d’abril, 21 de maig i 18 de juny. Aquestes visites s’interrompran en els mesos de juliol i agost, per a retornar a partir de setembre en dates que es concretaran més endavant.
La duració aproximada de les visites és d’una hora i quart i l’horari variarà en funció de l’època de l’any. Així, de gener a abril començaran a les 11.00 hores, mentre que al maig i juny s’avançaran a les 10.00 hores. Rosa Vidal ha afirmat que “en comparació amb anys anteriors, s’ha apostat enguany per retardar els horaris d’inici de l’activitat amb la intenció de facilitar la visita al Monastil de persones de fora d’Elda i comarca”.
La regidora de Turisme ha destacat que “els guies del jaciment compten amb material promocional de la nostra ciutat amb l’objectiu d’oferir-lo als visitants forans que el sol·liciten de manerta que, després de conéixer el jaciment, puguen ampliar la visita al municipi acostant-se fins al núclero urbà”.
A més, està previst que en les pròximes setmanes s’amplien els horaris d’obertura del Museu Arqueològic d’Elda perquè també puga obrir els caps de setmana i festius. “D’aquesta manera, ha afegit Vidal, els qui venen a conéixer el Monastil poden completar l’experiència coneixent les importants peces relacionades amb el jaciment que s’exposen en el museu, com l’escultura de la Sirena, el gran llum de ceràmica romana, el sarcòfag pelocristiano amb imatges de Jonás o els elements ja esmentats relacionats amb l’altar d’època bizantina, entre altres”.
Les persones interessades en aquestes visites, de caràcter gratuït, poden inscriure’s en l’Oficina Tourist Info d’Elda, telefonant al 966 980 300, per correu electrònic (turismo@elda.es) o per WhatsApp (647 851 758).
Rosa Vidal ha finalitzat indicant que “durant l’any 2022 van ser unes 250 les persones que van assistir a les visites guiades al Monastil, procedents de la Comunitat Valenciana, Múrcia, Illes Balears, Andalusia, Galícia i Castella-Lleó. A més, fora dels horaris fixats, al llarg de l’any es van realitzar visites concertades per a grups, elevant a més de 2.000 el nombre de visitants al Monastil”.
En aquest sentit, durant 2023 els grups que ho desitgen podran concertar la visita guiada al Monastil fora dels horaris establits contactant de manera prèvia amb les regidories de Patrimoni Històric o de Turisme.