Arranca una de les grans cites de la gastronomia mediterrània. Els pròxims dies 1 i 2 d’octubre, la capital de la localitat alacantina de Dénia acollirà la cinquena edició de Dna Festival Dénia, una trobada gastronòmica de referència organitzat per l’Ajuntament de Dénia i Turisme Comunitat Valenciana.
Dna Festival Dénia retorna enguany als seus orígens i a la seua cuina enfront de la mar. Torna al passeig marítim de la Marineta Cassiana de Dénia (Alacant) i també als restaurants de tota la ciutat. L’1 i 2 d’octubre Dénia serà la taula més gran del món, una taula de 500 metres enfront de la mar i sobre un escenari obert al públic, al voltant de la qual es reuniran reconeguts xefs, restaurants, productors, crítics gastronòmics i aficionats a la bona taula, per a posar en valor la cultura gastronòmica d’aquesta regió, representada en la taula com a punt de trobada, aparador i espai de debat.
En 2022, Dna Festival Dénia mira cap a l’origen més que mai, reivindicant els productes i l’estil de vida mediterranis des de l’arrelament local però amb voluntat internacional, i posant en valor els nombrosos i reeixits projectes culinaris d’aquesta part del Mediterrani.
Reconeguts xefs i cuiners de futur de la Comunitat Valenciana al costat de destacats restauradors d’aquesta regió oferiran xarrades, tallers i showcookings en directe. El passeig de la Marineta comptarà també amb llocs d’exposició i venda de productes situats al llarg de tot el seu recorregut, on una vintena de restauradors i productors regionals oferiran al públic productes i tapes tradicionals.
En aquesta edició, nombrosos restaurants dianenses se sumaran també a la festa Dna oferint, durant els dies de celebració de l’esdeveniment, menús i propostes gastronòmiques Dna, això és, elaborades amb productes locals i que servisquen com a espill de la relació del producte amb la cuina de territori. Quique Dacosta, ambaixador gastronòmic per excel·lència de la Comunitat Valenciana i representant indiscutible de la cuina mediterrània, tornarà a ser el comissari gastronòmic encarregat de guiar aquesta cita en la qual “tornem a ressaltar els valors inicials de Dna, de dignificar el territori i la filosofia de Km 0, i d’explicar-nos com a societat”, assenyala Quique Dacosta.
Dna Festival Dénia comptarà novament amb importants productors, agricultors, restauradors i cuiners de la talla de Mario Sandoval del restaurant Coc, Diego Guerrero de Dstage o Marcos Morán de Casa Gerardo. Però, “en aquesta nova edició, la intenció és posar en el mateix podi a cuiners amb estreles Michelin al costat de projectes extraordinaris en la Comunitat Valenciana i a Espanya que són dignes de comptar com a fórmules d’èxit que imanten al client i compten d’una manera molt proactiva el seu territori”, explica Dacosta.
Conveni de col·laboració Turisme Comunitat Valenciana i Ajuntament de Dénia
Durant l’esdeveniment de presentació de la cinquena edició del Dna Festival Dénia s’ha presentat també la signatura del conveni de col·laboració entre Turisme Comunitat Valenciana i l’Ajuntament de Dénia, per a la posada en marxa del pla de promoció de la gastronomia de la localitat i de la Comunitat Valenciana durant 2022.
Mitjançant aquest acord, la Generalitat, a través de Turisme Comunitat Valenciana, destina 200.000 euros perquè l’Ajuntament de Dénia duga a terme les actuacions que comprén el seu pla de promoció de la gastronomia local.
El secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana, Francesc Colomer, ha ressaltat a Dna com “un projecte que ha sabut galvanitzar les energies de tota la cadena de valor gastronòmica, dels sabers i sabors del Mediterrani, no sols com un espai geogràfic sinó com un espai emocional. Dna no és només la convocatòria del festival, sinó un fenomen que desplega tot un moviment social, econòmic i cultural en construcció permanent”.
Per part seua, l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha agraït “a Quique Dacosta, com a capità i cap pensant d’aquest projecte, i a tots els implicats en l’organització de Dna, el seu treball i dedicació en la posada en marxa d’aquest festival, que contribueix a posicionar a Dénia en el lloc de privilegi on hui dia està”.
La cinquena edició d’aquest festival consolida efectivament a Dénia – que en 2015 va ser nomenada Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO – com a capital gastronòmica del mediterrani i destí gastronòmic per excel·lència per a conéixer i degustar el millor de la cultura culinària i el producte mediterrani. 
DNA Festival Dénia
DNA Festival Dénia es reafirma com la cita per excel·lència de la gastronomia mediterrània. Una trobada exclusiva que reuneix els millors professionals del sector de la gastronomia i la restauració de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de posar en valor la cultura gastronòmica i l’excel·lència dels productes i projectes gastronòmics d’aquesta regió, promovent la interacció del públic amb la gastronomia.
www.dnafestivaldenia.com