En Visibles totes les possibles lectures naixen de la incorporació de la dona a les arts plàstiques i visuals i de les dificultats a les quals, al llarg de la història, han hagut d’enfrontar-se. La sala municipal d’exposicions “La Capella de l’Antic Asil” de l’Ajuntament d’Alcoi és el punt de partida d’aquest projecte i que finalitzarà el pròxim dia 28 d’abril.

Amb aquestes quinze dones les seues comissàries Lucia Romero i Pilar Tébar volen homenatjar a totes aqueixes dones que, gràcies a la seua obstinació personal, han anat obrint el camí cap a la igualtat i visibilitat en l’art. Afortunádamnte ja ningú s’estranya de veure a dones exercint qualsevol lloc, en qualsevol àmbit laboral i fer-ho bé. O millor dit, molt bé.

Perceval Graells. La fragilitat de la vida Tècnica mixta sobre tela 200 x 200 cm 2018

Perceval Graells. La fragilitat de la vida Tècnica mixta sobre tela 200 x 200 cm 2018

Visibles naix des de la reflexió i després de realitzar una mirada analítica a exposicions anteriors. Ens hem posat a la feina amb la intenció de realitzar, d’una banda, una lectura cronològica del panorama artístic femení que abaste les últimes dècades del segle passat i les primeres d’aquest i, per una altra, una lectura col·lectiva amb obres d’artistes nascudes o vinculades a tres poblacions de la Comunitat Valenciana: Alcoi, Alacant i València.

Les limitacions expositives fan que, en aquesta ocasió, siga una xicoteta i primera selecció de noms de dones de diferents generacions que han treballat o treballen -amb diferents llenguatges i materials- el dibuix, la pintura, l’escultura, la fotografia, el collage, el tèxtil, el videoart, la instal·lació i la performance. En aquesta exposició dialoguen artistes de tres generacions diferents que es donen la mà per a compondre un panorama plàstic contemporani, posant l’accent en la memòria hereditària del camí traçat per la dona en l’art.

Ell segle XXI ha sigut declarat com el segle de les dones, títol que desitgem que vaja més enllà de la incorporació al mercat de treball i del reconeixement dels seus drets i capacitats avançant amb pas ferm.

Luisa Pastor. Caja de zapatos Collaje sobre paper de factures 2009

Luisa Pastor. Caja de zapatos Collaje sobre paper de factures 2009

No és habitual trobar obres de dones artistes penjant de les parets dels grans museus i com a exemple podem dir que en la Col·lecció del Museu del Prat només hi ha 53 obres de quatre dones, enfront de les més de 8.000 de 5.000 homes. És una realitat que, des de finals del segle XX, es van realitzant interessants exposicions, articles, jornades o monografies que ens acosten a la biografia i recorregut artístic d’aqueixes grans desconegudes.

Artistes participants:

Polín Laporta – Mila Gómez – Mila Santonja – Aurelia Masanet – Mª Jesús Soler – Fuencisla Francés – Perceval Graells – Gertudis Rivalta –  Paloma Blanco – Elena Martí – Mónica Jover – Concha Ros – Luisa Pastor – Ana Higueras – Constanza Soriano.

Fuente: Catàleg de l’Exposició Visibles