Aquesta nova secció pretén acostar al públic lector les novetats literàries escrites per dones que es presentaran elles mateixes per a donar-nos a conéixer el seu perfil més personal i les motivacions que les porten a l’escriptura.
El
mes de juny comptem amb una professional que escriu per a acostar a tots les seues experiències i ajudar-los en el més ampli sentit del terme. Són llibres amb una finalitat terapèutica, sense deixar de ser una escriptura amb una part creativa i literària que l’autora desenvolupa amb desimboltura i dirigint-se constantment al lector en segona persona per a implicar-li i fer-li pensar.
L’autora, Mayte Galiana Pérez, nascuda a Novelda, va estudiar Biologia i Farmàcia i és màster en Hipnosi Eriksoniana, màster en PNL i salut i en perfil LAB i coach wingwave. Amb tots aquests tecnicismes volem expressar que es tracta d’una dona que combina els estudis acadèmics clàssics amb el desenvolupament de nous camps terapèutics basats en la nova Programació Neurolingüística. Ella mateixa ens explica per què ha escrit els seus llibres, el tercer dels quals presentem a continuació: Et veig, hij@ Editorial Lletra de Pal, 2021.

PER QUÈ VAIG ESCRIURE LA TRILOGIA “PNL PER A la FAMÍLIA”?

Em vaig decidir a escriure aquests llibres amb la intenció de deixar constància de la meua experiència treballant amb famílies i aplicant els recursos de la Programació Neuro-Lingüística (PNL) en aquesta activitat.

D’aquesta primera explicació es desprén clarament que es tracta de llibres autobiogràfics. Mes no estem parlant d’una autobiografia a l’ús, en la qual l’important són les gestes de la persona biografiada. En aquest cas, l’important és el que succeeix en mi i al meu voltant, a partir d’o mitjançant l’ús dels recursos que jo pose en joc.
Quan narrem alguna cosa, ho solem fer des de la percepció actual. Això significa que les meues idees actuals, el meu focus present, l’estat actual del meu aprenentatge, etc. són el marc a partir del qual explique les meues aventures en aquest procés de desenvolupar, primer jo, el meu rol de mare i després anar ampliant aquest rol, per a més tard acompanyar a altres persones a seguir un procés similar.
Un aclariment: tal com explique en els llibres, el meu primer contacte amb la PNL va tindre lloc molt després que haguera començat el meu camí en el món del treball amb famílies. Alguna cosa que em va sorprendre va ser descobrir que una bona part del que ja feia era perfectament compatible amb les propostes d’aquesta disciplina. Al mateix temps em va proporcionar un marc de referència i un mètode per a sistematitzar el meu treball. I finalment em va aportar (i em continua aportant) models d’intervenció de molt alta efectivitat.
Solc definir-me com una persona que acompanya a altres en el seu procés d’aprenentatge i desenvolupament. Jo no soc qui resol els desafiaments ni qui troba les noves opcions. Són els meus clients els qui fan això; jo em limite a aportar una metodologia i, eventualment, a ensenyar-los alguns procediments que els serveixen per a això. En tot cas, insistisc: soc algú que acompanya.
I en aquest acompanyament, estic convençuda que aquesta trilogia és una eina més. Són llibres per a treballar amb ells i per a operar sobre la pròpia persona lectora. Aquesta és una diferència essencial amb una altra mena de treballs escrits. En el cas dels llibres que componen aquesta trilogia, la lectura pot ser més o menys interessant, encara que el veritablement valuós és treballar amb el llibre, buscar la pròpia resposta a les preguntes que es formulen, realitzar els exercicis proposats. En definitiva: interactuar amb la pròpia vida mitjançant els suggeriments que cada llibre proposa.
Després d’aquesta introducció general, vull dedicar una mica d’atenció específica a cadascun dels llibres que componen aquesta trilogia. Abans, no obstant això, voldria concloure aquesta part amb una informació addicional. El projecte inicial era escriure un únic llibre, sota el títol de “Te veo hijo” (que al final va quedar per al tercer volum). No obstant això, en començar a organitzar la informació i el material disponible, es va fer evident que el contingut era excessiu i vaig decidir publicar-lo en tres llibres diferenciats.
El primer d’aquests volums, “Soy Madre, Soy Padre”, comença pel principi. És a dir, aqueix moment en el qual passem de ser una persona normal a ser aqueixa mateixa persona amb l’afegit d’una nova condició: la de mare o pare.
En el marc conceptual de la PNL, estem parlant d’una modificació de la identitat personal, mitjançant l’addició d’un nou rol, inexistent fins a aqueix moment. Quan aqueix nou rol entra en escena, la nostra identitat com a persones es transforma. En aquest primer volum de la sèrie “PNL para la familia” pretenc donar algunes pautes perquè aqueix procés de transformació succeïsca de la millor manera, potenciant els aspectes de la nova identitat que seran més útils per a exercir de mare o de pare.
La trilogia està centrada en la família i el procés de cura, educació i aprenentatge d’aqueixos éssers que arriben al món amb tot per desenvolupar. En moltes ocasions, el rol equivalent a mare o pare l’exerceixen altres persones (àvies, avis, ties, oncles) fins i tot, anant una mica més enllà de l’esfera estrictament familiar, una part ho exerceixen educadores i educadors. A totes aquestes persones pot resultar útil el llibre.
Fins i tot, podem anar més enllà. En múltiples situacions socials, el rol de lideratge que implica ser mare o pare té un gran paral·lelisme amb l’exercici de la docència o de la direcció d’un equip humà de qualsevol dimensió. Per això, fàcilment es pot llegir i utilitzar el llibre canviant mentalment el títol per “Soc Mestra, soc Maestro”, “Soc Professora, Soc Professor”, “Soc Directora, Soc Director”.
“Recalculando ruta” és el títol del segon llibre. Tal com explique al llarg de les seues pàgines, el títol té el seu origen en aqueixa veu que emeten els navegadors quan triem un camí diferent del que ens ha sigut proposat. I ho fa sense recriminar-nos la nostra elecció, sense qüestionar els nostres actes. Simplement, a partir de tindre clar el destí i conéixer la posició actual, ens proposa una nova ruta per a arribar a l’objectiu.
Aquest llibre està dedicat al procés d’aprenentatge i educació. La meua idea és sistematitzar aquest procés, fent que siga més congruent, més efectiu i, potser, més fàcil.
Més congruent perquè els objectius de cada hàbit o habilitat estan d’acord amb els altres. Més efectiu perquè ens ajudar a identificar el lloc en el qual posar el focus i a reconéixer la manera d’operar per a aconseguir el resultat desitjat. Més fàcil perquè una vegada triat l’objectiu i apresa la metodologia, es tracta de treballar amb ella (no fa falta inventar la roda cada vegada que necessitem que alguna cosa siga aprés).
El títol del tercer volum és “Te veo hij@”. El seu subtítol ho diu quasi tot: “Más allá de las etiquetas. Más allá de su mirada”.
Totes les persones, també les nostres filles i els nostres fills, portem damunt algunes etiquetes, que ens defineixen i que amplien possibilitats o les limiten. La nostra cultura és una fàbrica permanent d’etiquetes, la major part d’elles més aviat limitants.
Al llarg d’aquest tercer volum presente una sèrie de recursos que serveixen per a aqueix propòsit d’anar “més enllà de les etiquetes”, veient realment a aqueixa persona en desenvolupament que està al nostre càrrec. Observant de veritat el que hi ha, obviant judicis i valoracions, i treballant sobre aqueixa realitat per a traure partit del que tenim.
És impressionant l’efecte que genera el fet de substituir una etiqueta limitant per una altra posibilitadora. Quan una xiqueta passa de dir “soc poregosa” a “soc previnguda”, quan un adolescent pot veure’s com a “perseverant” en lloc de “testarrut”, la seua autoimatge es transforma radicalment. M’encanta observar l’efecte d’aquest procés.
Et convide a endinsar-te en aquesta trilogia. O, cosa que és el mateix, a explorar de nou la teua manera d’encarar el teu rol dins de la família. Estic convençuda que descobriràs noves facetes i recursos que ja tens i que, amb el suport d’aquests llibres, probablement t’atreveixes a utilitzar.

Mayte Galiana
Alacant, juny de 2022