Dos estudis d’arquitectura aspiren a adjudicar-se el concurs per a la redacció del projecte d’ampliació de el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), després que la Mesa de Contractació celebrada aquest dimecres haja procedit a obrir els sobres amb les propostes i la documentació. Es tracta de Sandro-Madridejos Architecture Office SLP i Oficina d’Arquitectures Anòmales SLP.
L’emblemàtic projecte haurà d’estar redactat una vegada adjudicat i signat el contracte en un termini de huit mesos. El pressupost base de licitació de 399.079€, encara que el valor de les ofertes es veurà en una pròxima sessió de l’òrgan de contractació. Les obres d’ampliació permetrà que el museu aconseguisca els 8.200 metres quadrats.
Precisament, la Junta de Govern celebrada el passat 14 de juny va acordar la designació dels membres del Comité d’Experts per a la valoració dels criteris establits en el plec de clàusules administratives particulars i la quantificació de les quals depén d’un judici de valor, del procediment d’adjudicació relatiu al “Servei de redacció del projecte bàsic i d’execució d’ampliació del MACA”. A més de l’Ajuntament, estaran representats el Col·legi Territorial d’Arquitectes, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, la Universitat d’Alacant, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i un expert en la gestió de centres culturals.
“Parlem d’una ampliació aproximada a els 3.600 metres quadrats”, explica el regidor de Cultura, Antonio Manresa. “Si tenim en compte que la superfície del MACA constitueix uns 4.600 metres quadrats, l’ampliació que pensem li aportaria un 75% més, aproximadament, amb el que aconseguiríem noves possibilitats per a exposar obra plàstica, pintura i fotografia, i, a més, escultura de gran grandària», afig Manresa.
En els dibuixos i esbossos inicials estem traçant algunes especificacions del que precisem, com alguna nova sala monumental quant a altura, amb el que aportaríem a l’immoble espai de grans proporcions, ideals per a albergar escultures imponents”, relata l’edil.
L’ampliació del MACA “és un crit de tot el sector cultural i del propi museu. Comptem amb fons pictòrics que mereixen ser coneguts per la ciutat d’Alacant i pels nostres visitants”, incideix el portaveu municipal.
Projecció del Museu
“Hem rebut últimament una gran donació d’art dels col·leccionistes Jenkins i Romero que incrementarà l’interés cultural pel propi museu», afirma Manresa.
«Aqueixa col·lecció, composta per 291 creacions de 155 artistes internacionals, ha de ser mostrada a la ciutadania d’Alacant i al món de l’art, creixerem en els mercats del turisme cultural de capitals europees com París, des d’on ja s’han interessat sobre els noms dels creadors que la componen», assenyala el regidor.
«Alacant no sols ofereix sol i platja, que hem de continuar mantenint, sinó una vida cultural amb exposicions que han de ser mostrades i conegudes pels nostres ciutadans i turistes”, manifesta l’edil.
La decisió de l’equip de Govern es pren a la vista de la gran projecció de l’emblemàtic museu alacantí, que ha vist consolidada la seua trajectòria com a gran pinacoteca de l’art modern després de la donació de prop de 300 obres de l’avantguarda dels últims 50 anys efectuada pel galerista americà Michael Jenkins i l’historiador d’art alacantí Javier Romero, l’acceptació i la recepció del qual va ser aprovada en Junta de Govern de l’Ajuntament d’Alacant.
A aquesta importantíssima donació s’ha sumat la recent signatura del conveni amb la Fundació Mediterrani, que renova el depòsit en el MACA de la seua destacada pinacoteca i que és admirada pels centenars de visitants que registra diàriament el museu alacantí.