L’organització del trenta-tresé Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi ha rebut un total de 927 curts a concurs després de tancar-se, el passat 15 de maig, el termini d’inscripció. Així ho ha destacat l’alcalde de l’Alfàs, Vicente Arques, al costat de la regidora de Presidència, Mayte García, l’edil de Cultura, Manuel Casado, i Jorge Orozco, membre de l’organització del Festival.

El concurs està obert a la participació de productors i realitzadors de pel·lícules de ficció en format digital, que no superen els 30 minuts de duració. En aquesta 33 edició, totes les obres han arribat a l’organització del Festival a través de les plataformes digitals Festhome (727), Movibeta (151) i Clic for Festivals (49).

Un comité compost per professionals de l’entorn audiovisual i la narrativa porta des de març immers en el visionat del miler de curtmetratges presentats, per a determinar la vintena de títols que participaran en la secció oficial i els que es projectaran en les diferents seccions fora de concurs.

Aquest és un dels certàmens nacionals de curtmetratges que major quantia destina a la seua secció competitiva. Així ho ha destacat Vicente Arques. Enguany es repartiran 7.500 euros en premis. El Festival concedeix un primer premi, dotat amb 4.000 euros i Faro de Plata, un segon premi de 2.000 euros i un tercer premi de 1.000 euros.

Així mateix, el Festival de Cinema de l’Alfàs concedeix un premi al millor curtmetratge dirigit per dones, en col·laboració amb les associacions Petjades de Dona i CIM (Associació de Dones Cineastes i de Mig Audiovisuals). El premi, dotat de 500 euros i guardó dissenyat per Amparo Boluda, es tria entre les cintes que competeixen en la secció oficial.

També s’atorguen guardons sense dotació econòmica a la Millor direcció, Millor guió, Millor Actor, Millor Actriu i Millor Fotografia.

A més, el curt guanyador podrà concórrer als Premis Goya en la categoria de Millor Curtmetratge Nacional de Ficció, en haver sigut triat el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya per a fer la preselecció de candidats.

El 33 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi se celebrarà del 3 a l’11 de juliol. Un certamen que té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols. Per a l’alcalde de l’Alfàs, “és la cita cultural més important de l’any i també la de major promoció i repercussió, des del punt de vista turístic”.

La passada edició del Festival, marcada per la pandèmia de COVID-19, va ser més austera, amb menys pressupost i aforament, però més compromesa que mai amb el cinema espanyol ja que, malgrat les circumstàncies, no es va reduir la quantia dels premis, 7.500 euros en total. Es van presentar un total de 865 curts procedents de tota Espanya, dels quals 24 van competir en la Secció Oficial, resultant guanyador ‘Els que callen’, d’Albert Folk.

Després de 32 edicions, el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional.

Anna Castillo, Pepe Viyuela, Roberto Álamo, Leticia Dolera, Narcís Ibáñez Serrador, Javier Gutiérrez, Carmen Machi, Verónica Forqué, Paco Rabal, Jorge Sanz, Imanol Arias, Maribel Verdú, Ana Belén, Carmen Maura, Pedro Almodóvar, Montxo Armendáriz, Fernando Trueba, José Sacristán, Vicente Aranda, Gracia Querejeta, Luis García Berlanga, Emma Suárez, Eduardo Noriega, Victoria Abril, Julieta Serrano… i així fins prop de 70 actors, actrius i directors es troben entre els homenatjats del Festival de Cinema de l’Alfàs durant els seus més de tres dècades de vida.