Del 1 al 3 de juliol, l’Alfàs del Pi acollirà el curs ‘Cinema i Drets Humans. Recursos per a l’aula’ que promou el CEFIRE d’Alacant per a introduir l’ús dels mitjans audiovisuals a l’aula a través de la formació del professorat. Una activitat organitzada en col·laboració amb les regidories d’Educació i Cultura, que s’emmarca en la celebració del 33 Festival de Cinema de l’Alfàs.

El principal objectiu del curs és propiciar una reflexió sobre el paper del cinema i l’audiovisual com a recurs per a treballar els drets humans i l’educació en valors a l’aula, proporcionant recursos i instruments didàctics perquè puguen incorporar-se en el currículum escolar.

Segons ha destacat la regidora d’Educació de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, Dolores Albero, “en aquest curs es presentaran experiències educatives entorn dels drets humans i es donaran pautes per a utilitzar el cinema a l’aula com a mitjà per a provocar debats, treballar valors i fomentar actituds”.

La programació inclou interessants ponències i tallers sobre temes que preocupen la comunitat educativa, com el bullying o assetjament escolar, el racisme, el masclisme i la igualtat de gènere, i com poder treballar-los amb l’alumnat secundant-se en el visionat de pel·lícules, curtmetratges i documentals.

La ponència inaugural del curs, que s’impartirà en el Centre Social Platja Albir en horari de demà, serà a càrrec d’Amnistia Internacional. A continuació, l’IES Cap de l’Horta d’Alacant i l’IES Pare Vitòria d’Alcoi presentaran experiències educatives que giren entorn dels Drets Humans. La primera jornada conclourà amb una taula redona.

El segon dia, Javier Pascual impartirà els tallers ‘Autoestima i assetge escolar’ i ‘Racisme i respecte’, en els quals se serveix del cinema per a visualitzar situacions que permeten crear empatia i alteralidad entre l’alumnat. A més, Felipe Sigüenza i Rosana Guijarro, assessors del CEFIRE en l’àmbit humanístic i social, presentaran la iniciativa ‘UD Berlanga’.

En l’última jornada del curs, Javier Pascual abordarà en dos tallers la igualtat de gènere i el masclisme i proporcionarà recursos i instruments didàctics per a treballar a l’aula l’Educació en Valors a través del cinema.

En els últims anys, sota el paraigua del Festival de Cinema, han sorgit propostes encaminades cap a la formació, com aquest curs que realitza a l’Alfàs el CEFIRE d’Alacant. Es tracta d’aconseguir que el Festival s’òbriga i aculla un altre tipus d’activitats paral·leles. En aquest cas, ha puntualitzat la regidora d’Educació, Dolores Albero, “un curs que introdueix el cinema a l’aula com a recurs molt interessant per a treballar els valors i el sentit crític”.

Des del CEFIRE d’Alacant s’ha volgut agrair a l’Ajuntament de l’Alfàs el seu suport perquè es puguen desenvolupar aquests tallers en paral·lel a la celebració del Festival de Cinema.

El 33 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi se celebrarà del 3 a l’11 de juliol. Un certamen que té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols. Durant els seus més de trenta edicions, el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional.