L’organització del trenta-quatré Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi ha rebut un total de 921 curts a concurs després de tancar-se, el diumenge 15 de maig, el termini d’inscripció. Així ho ha destacat l’alcalde de l’Alfàs, Vicente Arques, al costat de la regidora de Presidència, Mayte García, l’edil de Cultura, Manuel Casado, i Jorge Orozco, membre de l’organització del Festival.

El concurs està obert a la participació de productors i realitzadors espanyols de pel·lícules de ficció en format digital, que no superen els 20 minutos de duració. En aquesta 34 edició, totes les obres han arribat a l’organització del Festival a través de les plataformes digitals Festhome (709), Movibeta (177) i Clic for Festivals (33).

Un comité compost per representants del Festival de Cinema de l’Alfàs està ara immers en el visionat del miler de curtmetratges presentats, per a determinar la vintena de títols que participaran en la secció oficial i els que es projectaran en les diferents seccions fora de concurs.

Enguany, el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi ha augmentat la quantia dels premis fins als 8.000 euros en incorporar un nou guardó amb dotació econòmica destinat a produccions realitzades íntegrament en la Comunitat Valenciana. “Aquest és un dels certàmens nacionals de curtmetratges que major quantia destina a la seua secció competitiva”, ha recordat l’alcalde, Vicente Arques.

El Festival concedeix un primer premi, dotat amb 4.000 euros i Faro de Plata, un segon premi de 2.000 euros i un tercer premi de 1.000 euros, als quals enguany se suma un premi al Millor Curtmetratge Valencià, que porta aparellada una dotació econòmica de 500 euros.

Així mateix, el Festival de Cinema de l’Alfàs concedeix un premi al millor curtmetratge dirigit per dones, en col·laboració amb les associacions Huellas de Mujer i CIM (Associació de Dones Cineastes i de Mig Audiovisuals). El premi, dotat amb 500 euros i guardó dissenyat per Amparo Boluda, es tria entre les cintes que competeixen en la secció oficial.

També s’atorguen guardons sense dotació econòmica a la Millor Direcció, Millor Guió, Millor Actor, Millor Actriu i Millor Fotografia.

A més, el curt guanyador podrà concórrer als Premis Goya en la categoria de Millor Curtmetratge Nacional de Ficció, en haver sigut triat el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya per a fer la preselecció de candidats.

Cada any al jurat li resulta més complicat el procés selectiu per la qualitat dels treballs presentats. El Festival és una plataforma consolidada per a descobrir nous talents, però també és un reclam turístic d’interés per a l’Alfàs, que aposta pel cinema com a atractiu afegit a un destí que ofereix sol, platja, patrimoni, cultura, esport i naturalesa.

El 34 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi se celebrarà del 2 al 10 de juliol. Un certamen que té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols. En la passada edició del Festival es van presentar un total de 927 curts procedents de tota Espanya, dels quals 21 van competir en la Secció Oficial, resultant guanyador ‘Mindanao’, de Borja Soler.

Després de 33 edicions, el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional.

Ingrid García-Jonsson, Carlos Santos, Anna Castillo, Pepe Viyuela, Roberto Álamo, Leticia Dolera, Narcís Ibáñez Serrador, Javier Gutiérrez, Carmen Machi, Verónica Forqué, Paco Rabal, Jorge Sanz, Imanol Arias, Maribel Verdú, Ana Belén, Carmen Maura, Pedro Almodóvar, Montxo Armendáriz, Fernando Trueba, José Sacristán, Vicente Aranda, Gracia Querejeta, Luis García Berlanga, Emma Suárez, Eduardo Noriega, Victoria Abril, Julieta Serrano… i així fins més de 70 actors, actrius, directors i guionistes es troben entre els homenatjats del Festival de Cinema de l’Alfàs durant els seus més de tres dècades de vida.