La Diputació d’Alacant retrà homenatge en el ADDA al compositor Francisco Grau Vegara, primer militar d’Espanya a ascendir a l’ús de Coronel Músic, primer, i al de General de Brigada del Cos de Músiques Militars, després. L’audició, amb el Tinent Coronel Músic Jaime Ismael Enguídanos Royo a la batuta, tindrà lloc divendres que ve, 25 de novembre a l’Auditori provincial (ADDA), amb entrada gratuïta.
El programa constarà d’una primera part que recorrerà diferents peces amb sabor Mediterrani en record de la seua infància i joventut i una segona centrada en la trajectòria professional de Grau i dedicada a la seua etapa com a director de la Unitat de Música de la Guàrdia Civil. Per a assistir, les invitacions es poden reservar enviant un correu a protocolo.adda@diputacionalicante.es amb el nom i cognoms de les persones que assistiran, amb un màxim de quatre entrades per persona.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha manifestat que “amb aquest singular concert es ret homenatge al compositor alacantí Francisco Grau que ha exercit gran part de la seua carrera musical en la Guàrdia Civil, amb gran reconeixement i honors”. Segons ha explicat, “el recital permetrà acostar al públic la seua destacada trajectòria amb una selecció d’obres interpretades per la Unitat de Música de la Guàrdia Civil, que per primera vegada oferirà a Alacant un concert a l’Auditori provincial”.
Nascut a Bigastre (1947), Francisco Grau compta en la seua trajectòria amb més de 700 obres, tant simfòniques com militars, i des del 12 d’octubre de 1997 és l’arranjador de la versió oficial de l’Himne Nacional d’Espanya. Així mateix, és membre de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran de Madrid, de la Reial Acadèmia de la Verge de la Arrixaca de Múrcia i de l’Acadèmia de Sant Carles de València. També presideix, des de fa dècades, el jurat del Certamen Internacional d’Havaneres i Polifonia de Torrevella.
Des de 1988 és director titular de la Unitat de la Guàrdia Real i, des de la seua creació, director de l’Acadèmia Militar de Música, on ha va impartir classes fins a 2001 en les disciplines de Direcció i Orquestració. Com a director ha estat al capdavant dels més importants conjunts instrumentals del país, com l’Orquestra Nacional d’Espanya i l’Orquestra Simfònica d’RTVE, així com amb destacades bandes simfòniques i cors del país. A més, ha rebut nombroses distincions tant militars com civils d’àmbit nacional i internacional.
D’altra banda, la Unitat de Música de la Guàrdia Civil està actualment integrada per 74 components, sent una de les més nombroses d’Espanya. A més de complir les seues missions com a part de les Forces Armades, en l’àmbit civil realitzen una reconeguda labor en la potenciació de la relació entre ciutadania i exèrcit, mitjançant la celebració de concerts, exposicions, congressos i festivals. Han oferit audicions a Itàlia, Holanda, Turquia, així com en escenari de La Palma, Barcelona, Guadalajara, Lliria, Cullera, Lleó o Cartagena. Des de fa un any, compta amb la direcció del Tinent Coronel Músic Jaime Ismael Enguídanos Royo, deixeble, entre altres, del mestre Manuel Galduf i del mateix Francisco Grau.