El departament de comunicació de l’Ajuntament d’Alcoi ha informat, el dimarts 16 de febrer, que l’Arxiu Municipal ha restaurat i digitalitzat els registres històrics del cementeri, que seran de lliure accés per a tots els ciutadans que desitgen consultar-los.

Per a dur a terme aquesta recuperació de les dades, l’Arxiu Municipal d’Alcoi ha incorporat 23 llibres de registres històrics del Cementeri de Sant Antoni Abat. La majoria d’aquests volums han hagut de ser sotmesos a treballs de restauració, a causa del seu estat de deterioració avançada a causa de l’antiguitat. Aquesta restauració s’ha dut a terme mitjançant treballs de neteja mecànica, de relligat i d’arranjament de l’enquadernació.

Els registres recopilats contenen els enterraments realitzats en totes les àrees de l’actual cementeri. Es remunten a 1882, quan va tindre lloc la creació del camposanto de manera provisional, i transcorren fins a la dècada de 1990, quan es van abandonar gradualment els registres en paper per a realitzar-los a través de suports informàtics.

D’aquesta manera, en els registres apareixen recollides totes les inhumacions realitzades en les galeries subterrànies de San Sever, Sant Antoni i San Fabián, entre 1882 i 1990, així com les que van tindre lloc en les galeries modernes de Sant Jordi, Sant Vicent, Sant Roque i San Mauro, entre 1920 i 1989. Més enllà d’aquests enterraments convencionals, en les dades també consten registres especials, com per exemple funerals de membres del clergat o inhumacions en el panteó militar. A més, es mostra un llistat complet amb les ubicacions detallades dels diferents panteons, hipogeus i rases.

La digitalització d’aquesta documentació s’ha desenvolupat gràcies al conveni entre l’Ajuntament d’Alcoi i FamilySearch International. Aquesta labor, per tant, permetrà que una vegada que s’haja revisat tot el treball de digitalització, es puguen posar aquests registres a l’abast de qualsevol grup d’investigació que desitge fer ús d’ells, ja que resulten molt valuosos per a l’estudi genealògic i demogràfic de la ciutat.

Així mateix, la renovació dels registres contribueix a la historiografia del cementeri actual, el valor cultural del qual ja era notable de per si. El cementeri va ser construït a la fi del segle XIX a partir del projecte ideat per l’enginyer Enrique Vilaplana Juliá, i és un dels cementeris més interessants de la província d’Alacant per la seua arquitectura i la seua escultura, que s’ajusten als cànons modernistes i eclèctics. En 2012, va ser inclòs en la Ruta Europea de Cementeris Significatius, un itinerari cultural ideat pel Consell d’Europa. A més, ha rebut diversos guardons estatals, com el primer premi en 2014 al Millor Monument Arquitectònic pel panteó de la família Gisbert (construït en 1903), i el primer premi en 2018 a la millor història documentada, gràcies a la labor d’Ovidi Motnllor i Teresa Mora.

Aquesta iniciativa de l’Ajuntament d’Alcoi suposa un nou empenyiment per a la consolidació del Cementeri de Sant Antoni Abat com un lloc d’un valor cultural notable, i posa de manifest la seua importància en el patrimoni de la localitat.