El Auditori Teulada Moraira va clausurar ahir diumenge l’exposició Disseny al Plat, que ha estat en aquest espai cultural durant uns mesos, on amb la col·laboració del Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana es va preparar “El Gust X Saber”. Una participativa mostra de tallers artesanals on petits i grans van aprendre les tècniques tradicionals d’oficis relacionats amb l’artesania alimentària i amb la filosofia d’aquesta mostra.

La directora d’aquest espai cultural, Maite Serrat, va donar la benvinguda a tots els participants i als artesans encarregats de realitzar els tres tallers previstos. Unes accions incloses també dins de la marca turístic/cultural pròpia Petit Auditori A+A (Animació i Aprenentatge).

“El Gust X Saber” va començar amb una recorregut per l’exposició Disseny al Plat, on l’artesana Verónica Palomares va explicar com l’artesania, gastronomia i disseny s’han unit per a mostrar a través d’ella tot el potencial creatiu existent en la Comunitat Valenciana. Peces úniques dissenyades per a una creació culinària inèdita fruit de la sinergia entre les tres professionals que van poder comprovar els assistents.

Una jornada dominical on també van descobrir a través del tast-degustació a càrrec de Xocolates Menges, una empresa valenciana amb 149 anys de tradició i regentada ara per la quarta generació, com des de la llavor del cacau s’obté el xocolate. Els participants davant les explicacions de David Peris van anar degustant tot tipus de xocolates i van conéixer les tècniques ancestrals d’elaboració d’aquest dolç i bonic ofici.

Uns valors que van quedar latents i que van seguir també en el taller de realització de pa de figa protagonitzada per Mª Asunción Penalva de Menges de Deus. Un taller molt pràctic on els van ensenyar a elaborar a través de les tècnica més tradicional la recepta original de pa de figues amb ametles. Un art molt tradicional que es va treballar en família i en el qual cadascun es va poder portar el seu propi pa de figa.

Mentrestant, l’artesana Verónica Palomares els va introduir en l’art faller explicant-los d’una forma molt pràctica com s’elaboren les falles i les fogueres i la seua tècnica. Per a això, els assistents van modelar una figura a través del cartó on van poder veure com és aqueix mètode de creació.

Un taller molt pràctic que va finalitzar amb la decoració d’un plat elaborat amb aqueixa tècnica de l’art faller, on van deixar córrer la seua imaginació i van anar pintant-ho i decorant-ho al seu gust i en el qual van gaudir compartint aqueixa passió i amor per l’artesanal de la mà d’aquesta artista. Un vertader disseny que va quedar plasmat en el plat en al·lusió a la mostra Disseny al Plat.

Una mostra participativa de tallers artesanals molt productiva, familiar i en el qual cadascun dels participants van poder portar-se a la seua casa aqueix art pel tradicional i aprendre de la mà de cadascun d’ells aqueix amor al seu ofici. Uns valors que es van fusionar en una marc idoni com és el Auditori Teulada Moraira, un espai de divulgació on el diàleg entre les diferents disciplines artístiques és possible.

Des de la Fundació Comunitat Valenciana Auditori Teulada Moraira agraeixen al Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana el seu suport en l’organització d’aquests tallers i per acostar aquesta exposició de Disseny al Plat a tots els visitants de l’auditori, així com a totes les persones que van voler gaudir d’un diumenge diferent aprenent i tenint el gust per saber i conéixer nostres tradicionals i oficis.