Documentos extrets de diversos arxius oficials, referències històriques, estadístiques, informes sectorials, censos poblacionals, fotografies antigues i actuals, notícies rescatades de molt diverses hemeroteques, pàgines tretes de lligalls centenaris i anècdotes de tota mena, han servit al literat i investigador històric Gerardo Muñoz Lorente per a donar forma a un llibre de 320 pàgines que, editat per l’Ajuntament, commemora els 120 anys d’esdevenir de El Campello com a municipi independent d’Alacant, ciutat a la qual va pertànyer fins al 18 d’abril de 1901.

L’obra, titulada “El viaje de El Campello: 120 años de municipio, milenios de historia”, ha sigut presentada coincidint amb la celebració del Dia del Llibre, en un acte celebrat a la Biblioteca Rafael Altamira amb assistència limitada a autoritats, periodistes i família de l’escriptor davant la impossibilitat d’acollir més públic donada les mesures restrictives anti-Covid.

L’acte s’ha centrat en les intervencions del mateix autor i de l’alcalde Juanjo Berenguer, per a qui amb aquest llibre el municipi aprova una assignatura pendent, com era “donar forma de llibre a la nostra història, més enllà dels assentaments prehistòric, iber, romà o de l’edat mitjana, dels quals ja han donat bon compte els arqueòlegs que tan sovint ens visiten per a explicar-nos com i per què molt diverses civilitzacions van triar aquesta terra per a viure”.

“Era una llacuna que existia en el municipi fins al dia de hui: documentar pàgina a pàgina, dècada a dècada i any a any el desenvolupament del veïnat des que va prendre forma de xicotet llogaret d’agricultors i pescadors fins a convertir-se en el que és hui: un poble pròsper i centre turístic d’innegable valor”, ha remarcat l’alcalde.

Juanjo Berenguer ha presentat a l’autor com l’expert en investigació històrica que és, integrant del Consell Valencià de Cultura (CVC) i membre de l’Associació Col·legial d’Escriptors d’Espanya (ACE). “Un home que gaudeix bussejant en biblioteques i arxius en una incessant cerca de documents amb els quals ens il·lustra en desenes de llibres i articles periodístics”.

RIGORÓS I DOCUMENTAT

El viaje de El Campello: 120 años de municipio, milenios de historia”, ha suposat per a Gerardo Muñoz “un nou repte”, segons ha assenyalat.

Per a donar forma al llibre ha consultat durant mesos milers de documents en els arxius municipals d’Alacant i El Campello, a més de desenes de capçaleres periodístiques, llibres d’història i publicacions de tota mena.

“Ha sigut una responsabilitat i un plaer fer aquest treball, del qual he aprés molt sobre El Campello, poble amb molta història que abans m’agradava molt, i del qual ara m’he enamorat”, ha assegurat.

El llibre ha sigut redactat amb rigorositat i àmpliament documentat, la qual cosa explica les més de 1.000 notes a peu de pàgina identificant les fonts de cada assumpte tractat. “Res de conjectures”, ha emfatitzat. “Història pura i dura”.

En la recta final de l’acte, Gerardo Muñoz ha entregat a l’alcalde Juanjo Berenguer un pendrive en el qual ha gravat més de 890 arxius fotogràfics d’entre els anys 1705 i 1905 distribuïts en 120 carpetes, a més de 280 pàgines d’anotacions personals en les quals figuren les 1.200 notícies recollides sobre El Campello dese 1871 en diferents periòdics.

Aqueixa informació, vital per a conéixer la història del municipi, passa ara a formar part de l’Arxiu Municipal de El Campello, que no disposava d’ella, perquè puga ser consultada pels interessats.

La publicació, de la qual s’han editat 1.200 exemplars, està ja disponible en la web municipal de l’Ajuntament, on pot descarregar-se en la seua integritat en format pdf. A més, serà distribuït gratuïtament a través de l’edició impresa del Diari Información.