La Universitat d’Alacant ha lliurat del Premi Notari de l’Humor 2022 a l’il·lustrador i caricaturista de premsa Agustín Sciammarella, col·laborador habitual des de fa més de vint anys del diari El País. L’acte de lliurament ha comptat amb la participació de la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu; el president de la Federació de Caricaturistes FECO Espanya, Juli Sanchis, i del comissari de la mostra, Enrique Pérez.
El Premi Notari de l’Humor s’emmarca en la tradicional Mostra d’Humor Social que organitzen conjuntament la Federació de Caricaturistes d’Espanya (FECO-Espanya) i la Universitat d’Alacant, que enguany arriba a la dotzena edició dedicada a «Wifidependents: enganxats en la Xarxa». L’exposició es pot visitar fins al 30 de novembre a la sala Aifos del Campus (Facultat de Filosofia i Lletres III) i està integrada per seixanta obres de cinquanta humoristes gràfics procedents d’Espanya, Europa i Amèrica, «en les quals analitzen, a la seua irònica manera, la nostra creixent dependència de les noves tecnologies i la seua influència en la llibertat individual», tal com afirma Juli Sanchis, president de FECO-Espanya. En referència al Notari de l’Humor d’enguany, Sanchis n’ha destacat la «capacitat de síntesi» i l’ha qualificat com «un autèntic psicòleg, tot un volcà que s’amaga darrere d’una aparença tranquil·la, de mar serena».
Enrique Pérez, organitzador de la mostra Humor Social de la UA des dels inicis, ha declarat que «teníem un deute amb els caricaturistes, ja que en aquestes vint-i-dues edicions, la gran majoria dels premiats han sigut il·lustradors, llevat de tres ocasions».
Per part seua, Sciammarella, que s’ha autodefinit com a home de poques paraules, ha agraït el premi i les paraules que li han dedicat els organitzadors, les quals ha qualificat d’«exageració», ja que «el nostre treball només pot eixir de l’ànima. Jo tan sols em dedique a dibuixar gent des de la meua percepció».
La vicerectora ha destacat que las diferents edicions del cicle Humor Social són un referent nacional de l’humor gràfic per la intel·ligència, perspicàcia, sagacitat i compromís dels caricaturistes i il·lustradors que hi participen, els quals analitzen els successos actuals amb una visió crítica i sensibilitzen l’espectador, en els aspectes socials més variats. Durant tots aquests anys, el cicle ha acostat al públic l’obra d’artistes que centren la seua mirada en temes com la desocupació juvenil, el maltractament a les dones, la corrupció, la intolerància, la importància de la lectura, la discriminació, la crisi de valors, el canvi climàtic i altres aspectes en què, amb els elements de l’humor i la ironia, es qüestionen les causes de múltiples manifestacions que afecten el desenvolupament social.
Agustín Sciammarella
Il·lustrador caricaturista de premsa; col·labora de manera habitual des de fa més de vint anys en el diari El País a Espanya. Nascut a Buenos Aires, on es va formar en Belles Arts i on va començar a publicar les seues primeres il·lustracions a Buenos Aires Herald i La Prensa. Va venir a Europa i va viure primer a Itàlia i, anys més tard, a Espanya. Ha publicat en Il Messaggero i en Il Corriere Adriatico a Itàlia; en el Courrier International a França; en La Nación a l’Argentina; en El Ciervo, el diario.es, Fiat a Espanya, entre altres publicacions.