La Sala Juana Francés de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) acollirà, l’exposició 60 anys de Casa de las Américas de la mà del Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) i coordinada per la seua directora Eva Valero.

L’any passat, 2019, es van complir seixanta anys de Casa de las Américas (Cuba) i, amb motiu d’aquesta commemoració es va preparar aquesta exposició que va poder veure’s a la Seu Universitària de Torrevella i que ara arriba a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant. La mostra ret homenatge a la trajectòria d’aquesta institució clau per a les relacions vertebradores de la cultura llatinoamericana al llarg de la seua història.

Entre les institucions que històricament han mantingut relacions amb Casa de les Américas es troba el Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti (CeMaB) de la Universitat d’Alacant. En aquest any d’aniversaris, en el qual s’hi sumen els vint anys de vida del CeMaB (en el marc dels quaranta anys de la UA), aquesta exposició, realitzada amb l’Ambaixada de Cuba a Espanya, conté el record de la importància de Mario Benedetti per a la Casa de las Américas. L’escriptor uruguaià va ser el primer director del Centre d’Investigacions Literàries de Casa de las Américas (actualment dirigit per Jorge Fornet) i va mantenir fins al final dels seus dies una estreta relació amb la mítica institució i amb el seu president, Roberto Fernández Retamar. La biblioteca personal madrilenya de Benedetti és un fidel reflex de la vinculació de l’escriptor amb l’entitat havanera: dedicatòries personals d’escriptors cubans i diversos manuscrits del poeta uruguaià amb la capçalera de la Casa de las Américas evidencien aquest vincle, extensiu als grups poètics de l’illa. Una dedicatòria de Retamar a Benedetti és la millor mostra d’aquests llaços: «A Mario, vell, benvolgut germà, aquest vell llibret, i l’abraçada de sempre» (en Idea de la Estilística, 1979).