El Centre 14 exposa des d’aquest divendres 9 d’abril la mostra ‘Experimental’ de la fotògrafa alacantina Miriam Gil Albert. L’exposició podrà visitar-se fins al pròxim 4 de maig a la Sala Municipal del Centre 14, de dilluns a divendres de 10 a 14 hores i de 18 a 21 hores.

L’obra en el seu conjunt posa el focus en les emocions que el pacient pot sentir davant el procés de diagnòstic i tractament d’una malaltia amb pronòstic de cronificació o mort. Les imatges parlen d’incertesa, vulnerabilitat i por davant la necessària invasió de la intimitat durant el procés.

L’autora pretén amb aquest treball “parar esment a comprendre el procés emocional al qual el pacient s’enfronta, i reflexionar sobre la importància de la comunicació entre els subjectes que conformen el sistema de salut i el pacient, amb la finalitat d’evitar un mal major al qual suposa ja de per si mateix el procés. Un mal que seria derivat de la falta d’assistència o informació; un tema de crucial rellevància per a la gestió sanitària en un moment de crisi com el que estem vivint”.

És, sobretot, en les malalties de llarga evolució on es fa necessària una comunicació dialèctica, adaptada i amable, que siga capaç d’alleujar la sensació d’hostilitat i estranyesa que el pacient experimenta davant uns certs tractaments, proves o protocols mèdics.

L’artista recorda que “cada pacient i cada procés és diferent. Segons evoluciona el seu estat es va observant i prenent decisions, sobre la base de les probabilitats. Així el pacient es converteix en un subjecte experimental” D’ací el nom de la sèrie fotogràfica. No obstant això, la fotògrafa assenyala que “mai s’ha de despersonalitzar a un pacient. S’ha de fer el possible per comprendre el seu estat emocional i comunicar de manera individualitzada”.

Miriam Gil Albert és natural d’Alacant on resideix en l’actualitat. En 2010 va adquirir la seua primera càmera analògica i, des de llavors, ha experimentat en format analògic i digital, tant durant la presa com en el revelat. A l’octubre del passat any va participar en l’exposició col·lectiva que va organitzar Música Zero, juntament amb el Centre 14, sota la temàtica de Fotògrafs Units per la Música.