El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA presenta la seua programació per als primers mesos de l’any, que s’oferirà en format en línia adaptada a les actuals circumstàncies sanitàries. Tal com explica la directora del CeMaB, Eva Valero, “davant l’incert context generat per la pandèmia i la impossibilitat de determinar la nostra programació completa amb l’antelació habitual, informarem de les activitats del CeMaB del pròxim semestre de manera progressiva a través de la pàgina web i de les nostres xarxes socials”. De moment, Valero explica que el programa compta amb sis activitats ja tancades i programades que començaran el pròxim 23 de febrer amb el II Seminari Internacional Teatre i Història: Representacions de la Conquesta en les Dramaturgues Mexicanes (del 23 al 25 de febrer).Les sessions del seminari es podran seguir en directe a través del canal de YouTube del CeMaB.

Amb motiu dels 500 anys de la presa de Tenochtitlán (1521-­2021), moment crucial per a la història de Mèxic, tindrà lloc en el CeMaB aquest seminari, dirigit per les professores de la UA Beatriz Aracil i Mónica Ruiz com a part del projecte de R+D del Ministeri de Ciència i Innovació «Construcció/reconstrucció del món precolombí i colonial en l’escriptura de dones a Mèxic (segles XIX-XXI)», que dirigeixen les professores de la UA Carmen Alemany i Beatriz Aracil. El 25 de febrer, a les 19 hores, es presentarà com a part del seminari la pàgina web d’aquest projecte d’investigació a càrrec dels professors José Carlos Rovira, Carmen Alemany Bay i Beatriz Aracil. L’objectiu principal d’aquest projecte és indagar en l’escriptura de dones, des del punt de vista històric o de gènere. Aquesta línia d’investigació, i amb aquesta especificitat, a penes ha sigut abordada en els estudis sobre l’assumpte, però “és imprescindible per a la reflexió al voltant del problema identitari en la literatura contemporània hispanoamericana”, explica Eva Valero.

L’1 de març, a les 10 hores, l’escriptor peruà Jorge Eduardo Benavides impartirà la conferència en línia titulada «Patriotas, poetas y monjas en el Perú del siglo XIX». La presentació serà a càrrec de la professora Eva Valero i es podrà seguir en directe en el següent enllaç:

La següent cita tindrà lloc els dies 11, 12 i 13 de març, amb UNICÓMIC XXIII. II Congrés Internacional d’Estudis Universitaris sobre el Còmic, organitzat per la UA, la Universitat Miguel Hernández, la Universitat de València i la Universitat Clermont Auvergne, amb la col·laboració del CeMaB.

El dimecres 18 de març, a les 19 hores, la professora Tania Itzel Nieto Juárez (Col·legi de Pedagogia de l’UNAM) impartirà la conferència en línia titulada “La identidad docente a través de las crónicas prehispánicas”. La presentació serà a càrrec de la professora Mónica Ruiz Bañuls. La conferència es podrà seguir en directe ací.

I del 23 al 25 de març, en horari de 17.30 a 19.30 hores, la catedràtica de Literatura Espanyola de la Universitat de València, Evangelina Rodríguez, impartirà el seminari Per què Tornar al Teatre Clàssic Espanyol a l’Aula?, activitat organitzada pel màster en Estudis Literaris (MaEsL) amb la col·laboració del CeMaB i el Vicerectorat d’Estudis i Formació (UA). El seminari s’impartirà en modalitat en línia, amb un aforament màxim de 35 persones.

El programa, tancat fins al moment, es completa amb la jornada La literatura hispanoamericana del boom als nostres dies: recepció crítica i editorial a Espanya, que comptarà amb la participació de l’escriptor peruà Fernando Iwasaki i els professors Ángel Esteban i Ana Gallego de la Universitat de Granada, una oportunitat per a reflexionar sobre la recepció a Espanya de la literatura del boom, des dels 60 fins als nostres dies, en la crítica literària i periodística i en el mercat editorial. Aquesta activitat tindrà lloc el mes de maig, però les dates estan per confirmar.