Nieves Abarca y Luis Leante

Nieves Abarca y Luis Leante

El passat 31 de gener es va celebrar la segona trobada del cicle Negroni i Criminal en Libros28 de Sant Vicent del Raspeig. Aquesta iniciativa aglutina la presentació d’un escriptor de novel·la negra, genialment dirigit per Luis Leante, guanyador del premi Edebe de Literatura Juvenil d’enguany, amb un microteatro que fa la introducció de l’autor o autora convidats, acabant amb un sopar al costat de l’autora amb tots aquells que ho desitgen. En una primera ocasió comptem amb Carlos Zanón i en aquest últim amb Nieves Abarca, estant previstos Mariano Sánchez Soler i Rosa Ribas per als pròxims.

Com us anava dient el 31 vaig conéixer a l’escriptora Nieves Abarca, de la qual ja havia llegit alguns dels seus llibres, però en el cicle, entre altres coses, es va parlar de “Crímenes Exquisitos”, primera de les quatre novel·les escrites al costat de Vicente Garrido, en les quals els protagonistes són la inspectora Valentina Negre i el perfilador Alberto Sanjuán. Hi haurà qui pense que aquest gènere és molt repetit però precisament aquesta novel·la, escrita en 2009 i publicada en 2012, va anar de les primeres que va establir les trames d’assassins en sèrie i escenes del crim sense indicis, convertides en l’actualitat en tòpics, i dic això sense menyspreu a cap novel·la negra ja que a mi m’encanta aquest gènere.

Nieves Abarca, va estudiar Geografia i Història, especialitzada en Història de l’Art, té un Màster en Periodisme, ha realitzat estudis d’anatomia patològica i medicina legal i és especialista en perfils criminals. La seua última obra “Voraces” és una novel·la documentada i amb una trama històrica situada en el que va passar a Espanya després de la volta de Ferran VII, què va succeir amb els que van lluitar en la Guerra de la Independència… Però per a mi té un especial al·licient: Vampirs! però no d’origen europeu, ni dels quals s’enamoren de la seua víctima. Els personatges històrics que poblen la novel·la em semblen fascinants: el general Espoz i Mina i sobretot la seua dona, el duc de Wellington, el general Torrijos, Tennyson, i sobretot Espronceda, tota plagada de personatges romàntics sobre els quals planeja, encara que no siga un personatge, Lord Byron i la nit en Vila Diodati.