La regidora Medi Ambient, Esther Díez, i el director conservador del Clot de Galvany, Juan Carlos Aranda, han visitat l’espai natural per a comprovar la remodelació que s’ha dut a terme en la tolla d’ocells limícoles.

«Fins ara el que teníem era una tolla amb poca profunditat. Per això, hem fet una remodelació que es veu a simple vista amb la que hem guanyat profunditat per a reconvertir-la i que puga acollir també a altres espècies», ha explicat la regidora.

Esther Díez també ha assenyalat que ja s’han introduït en el paratge més de 80 exemplars de xarxet marbrenc i «ja s’estan veient ‘rosetes’ de xarxet marbrenc en aquesta zona del Clot. Per tant, també podrà servir perquè altres ocells en perill d’extinció, com l’àneccapblanc, puguen estar en aquest entorn».

Per part seua, Aranda ha explicat les característiques de la tolla primigènia, ja que aquesta va ser dissenyada per a acollir a ocells que viuen d’insectes del llim i que necessiten una capa d’aigua molt poc profunda. Tanmateix, això va ocasionar que, amb el pas del temps, el canyís envaïra la tolla.

«El canyís en aquesta zona creix a una gran potència, per la qual cosa hem de fer dues o tres neteges de canya a l’any», ha lamentat el director. I ha afegit que «aquest va ser el motiu pel qual van decidir transformar la tolla, és a dir, abandonar el disseny per a ocells limícoles, i passar a un disseny per a ocells que necessiten un disseny amb més profunditat. De tal forma, que s’aconseguisca una profunditat de làmina que impedisca que el canyís torne a envair».

No obstant això, el canyís forma part de l’hàbitat natural. Per aquest motiu, s’ha respectat una part de l’antiga tolla perquè la canya cresca lliurement i servisca com a filtre verd per a millorar la qualitat de l’aigua. I la resta de la tolla, la que s’ha remodelat acollirà a tota mena d’ocells com a ànecs, anátidas i la pardilla o la malvesia.

La regidora ha recordat que Aigües d’Elx, l’empresa mixta que gestiona el paratge natural del Clot de Galvany ha invertit 70.000 euros “que ens permeten fer un pas més per a millorar l’habitabilitat del Clot, un espai clau i una referència en el nostre terme municipal pel que fa a la conservació de la biodiversitat”.