El compositor Juan Francisco Tortosa està d’enhorabona ja que el seu concert per a violí i orquestra titulat ‘L’Alfàs del Pi’ ha sigut distingit amb una medalla de plata en els prestigiosos Global Music Awards estatunidencs. Per segona vegada Tortosa veu reconegut el seu treball en aquests premis internacionals amb una medalla de plata en la categoria de composició musical. L’any passat li va ser atorgada pel seu concert de guitarra flamenca ‘Homenatge a Rosa Gil’.

“Felicitar a Juan Francisco Tortosa per aquest premi, que reconeix el seu treball i el seu talent com a compositor. A nosaltres ens fa especial il·lusió, ja que es tracta d’un obra dedicada a l’Alfàs”, ha declarat l’alcalde, Vicente Arques.

Aquest concert per a violí i orquestra es va estrenar a l’Alfàs del Pi al març de 2016, durant els actes commemoratius del 25 aniversari de la Casa de Cultura. ‘L’Alfàs del Pi’ consta de tres moviments: ‘El Pi de l’Alfàs’, ‘Començar el dia al Faro’ i ‘We love Sunday’s Albir’. Una obra amb la qual aquest compositor nascut a Énguera ha volgut retre homenatge a la ciutat que va triar per a viure.

El primer moviment, ‘El Pi de l’Alfàs’, fa referència a la segregació del municipi de la Baronia de Polop i la seua declaració com a localitat independent. No és d’estranyar, per tant, que el compositor utilitze maneres i bordons amb aires medievals, melodies que recorden l’antiguitat sagrada dels arbres, una dualitat molt personal entre l’antic i el modern.

En ‘Alba en el far’ l’autor descriu la bellesa d’aquest singular paratge. Els penya-segats de Serra Gelada, les vistes del Mediterrani, el Faro de l’Albir, la Torre Bombarda, amb referències al cinema espanyol dels 70 i a la seua vinculació amb la localitat.

Finalment, l’últim moviment, ‘We love Sunday’s Albir’, és un tango argentí en el qual l’autor intenta reflectir els matins de diumenge en l’Albir, amb el mercat ambulant i la diversitat de cultures i nacionalitats.

Juan Francisco Tortosa va estudiar en el Conservatori Superior de Música de València, ampliant la seua formació amb el pianista americà Joshua Edelman i amb els compositors Jef Penders, Donatoni i Jacques Charpentier, sent avalat calorosament pel seu mestre Joaquín Rodrigo.

Actualment s’hi haja immers en la composició d’un concert per a piano i orquestra titulat ‘Mikado’, que s’estrenarà el mes vinent d’octubre a l’Alfàs del Pi interpretat pel pianista francés Pierre-Laurent Boucharlat.