Els singulars valors culturals i populars de la Setmana Santa de Guardamar del Segura, amb les escenificacions a l’aire lliure al capdavant, ja formen part del patrimoni valencià amb la seua declaració d’interés turístic autonòmic. El secretari autonòmic de Turisme , Francesc Colomer i el director general, Pep Gisbert, han comunicat a l’alcalde José Luis Saéz i al regidor de Festes Jesús Tenza, l’aprovació d’aquest reconeixement en la Fira Internacional de Turisme de Fitur. Ara s’està a l’espera de la seua publicació en el Diari Oficial de La Generalitat Valenciana (DOGV).

“Estem molt contents perquè s’obri un nou període de la nostra Setmana Santa on es reconeix el llegat que ens van deixar els nostres avantpassats i que hem sabut conservar fins als nostres dies” ha indicat l’alcalde.

Per això va voler agrair la labor desenvolupada des de la Junta Major de Confraries i per les diferents regidories que han treballat des de fa mesos a aconseguir aquest assoliment “gràcies a la sensibilitat i bon fer del Govern Valencià al nostre poble”.

Va destacar també que Guardamar mereixia aquest reconeixement perquè la seua Setmana Santa és única i diferent gràcies a les representacions a l’aire lliure que daten almenys des del segle XVIII. “La gran diferència amb les poblacions del nostre entorn és que les escenificacions a l’aire lliure es van perdre i a Guardamar es van mantindre” va postil·lar el primer edil.

José Luis Sáez va anunciar una immediata reunió amb els responsables de la Junta Major per a començar a organitzar una sèrie d’actes i publicacions que donen la benvinguda a la declaració i així, potenciar encara més la nostra Setmana Santa.

Ressenyar que des de fa mesos les regidories de Turisme i Festes treballen amb la Junta Major per a arribar al moment actual. De manera especial en l’elaboració un informe de 272 pàgines que va ser remés a la secretària de l’Agència Valenciana de Turisme per al seu estudi. La corporació municipal de Guardamar va aprovar a més el mes de maig passat donar suport a la iniciativa que va comptar amb les adhesions d’un total de 69 organismes i associacions.

HISTÒRIA

Per a la declaració d’Interés Turístic la història de la Setmana Santa de Guardamar és fonamental. Es té documentades les celebracions passioneres des d’almenys l’any 1617, quan es va adquirir la primera imatge processional (Nazareno) que acompanyaria a la Santa Cruz i altres estris processionals (fanals, andes…).

Un segle després ja s’afigen les imatges de la Verge de la Soledat i d’un Crucificat que era articulat. En el segle XVIII ja es parla de les escenificacions on era costum general que acompanyaren a les processons

En els arxius municipals, segons l’informe, hi ha constància de despeses per a fer un escenari per a la “casa i palazio de Pilat”.

Des de aleshores les processons i les representacions (en el marc de les primeres) han sigut una constant en la Setmana Santa guardamarenca .Gràcies a això, malgrat seguir l’esquema de les Setmanes Santes tradicionals es tracta d’una celebració amb personalitat pròpia.