El curt ‘Austràlia’, de Lino Escalera, ha guanyat el Faro de Plata i els 5.000 euros del primer premi del trentè Certamen Nacional de Curtmetratges de l’Alfàs del Pi. El guardó va ser lliurat en el Cinema Roma, durant la celebració de la gala de clausura del 30 Festival de Cinema, presentada per l’actriu Elisa Matilla.

Sergy Moreno, productor del curtmetratge, va anar l’encarregat d’arreplegar el guardó. El director de la cinta, Lli Escala, va destacar, en un vídeo enviat a l’organització, l’afecte que sent per aquest curt, “que tantes alegries ens ha donat”. De fet, ‘Austràlia’ li ha valgut al seu protagonista, Nathalie Poza, el premi a la millor actriu.

El curt narra la història de Carla i de Raúl. Tots dos es coneixen des de fa anys, però mai han intercanviat més de dues frases seguides. Raúl és el jove que li passa cocaïna. Vol canviar de vida. Es va a Austràlia a treballar de jardiner.

“El personatge de Carla m’ha donat tants premis i tant afecte”, va assenyalar Poza emocionada en rebre el guardó, que va voler compartir amb tot l’equip. Aquest personatge, que també apareix en el llarg ‘No se decir adiós’, de Lino Escalera, li va valdre el Goya a la millor actriu.

‘Austràlia’ és el quart curtmetratge de Lino Escalera. Ha aconseguit prop de 30 premis en festivals nacionals i internacionals i va ser nominat a Millor Curtmetratge de Ficció en la passada edició dels Premis Goya.

El segon premi, dotat amb 2.500 euros, ha sigut para ‘Matria’, d’Álvaro Gago, qui també s’ha portat el premi a la millor direcció i el premi del públic. El curt, vencedor en la passada edició del Festival de Sundance, narra la vida quotidiana d’una dona, amb una ocupació precària i poca comunicació amb el seu marit, que es refugia en la relació que li uneix a la seua filla i a la seua néta. Gago acumula amb aquesta pel·lícula una vintena de premis en festivals nacionals i internacionals. El premi ho va arreplegar Miguel Gago, ajudant de direcció.

La directora Gemma Blasco va arreplegar el tercer premi, dotat amb 1.250 euros, per ‘Jauría’, mentre que el premi al millor curt dirigit per dones, de 500 euros, -creat com a novetat en col·laboració amb les associacions CIMA y Huellas Borradas de Mujer va ser per a ‘La inútil’, de Belén Funes. El guardó, dissenyat per Amparo Boluda, ho va arreplegar la productora del curt, Carla Sospedra.

Així mateix, ‘La pizca’Adán Aliaga, va guanyar el premi al millor curt valencià, de 500 euros, creat en aquesta trentena edició gràcies a la col·laboració dels ajuntaments d’Altea i La Vila Joiosa, que va ser triat per votació popular i que va arreplegar Miguel Molina, productor de la cinta.

El premi al millor guió va ser per a la directora i guionista de ‘Seatle’ Marta Aledo, actriu de la coneguda sèrie ‘Vis a vis’. “Açò és gasolina per a seguir treballant”, va dir. Mentre, el premi al millor actor li’l va portar Raúl Prieto pel seu paper en ‘Ara serem feliços’, de Borja Soler. De gira per Almagro, Prieto va enviar un vídeo d’agraïment a l’organització del Festival. Finalment, el premi a la millor fotografia va recaure per segon any consecutiu en Michal Babinec, en aquesta ocasió pel seu treball en ‘Buit’, de Sergio Martínez.

El jurat, compost pels realitzadors Gustavo Jiménez, Alfonso Albacete i Pilar Pérez Solano, l’actriu Ana Rac i l’actor José Luis Torrijo, s’ha encarregat de fallar els premis. Enguany s’han presentat un total de 993 curts procedents de tota Espanya, dels quals 19 han competit en la Secció Oficial del Festival.

Prop de 200 persones han omplert la sala del Cinema Roma en la cerimònia de clausura del 30 Festival, gala presentada per l’actriu Elisa Matilla, que ha sigut presidida per l’alcalde de l’Alfàs del Pi, Vicente Arques.

El Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols, i constitueix un dels certàmens nacionals que major quantia destina a la seua secció competitiva, gràcies al patrocini de NEDGIA Cegas, la companyia de distribució de gas natural de Naturgy en la Comunitat Valenciana.

D’aquesta manera conclou el trentè Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi, que enguany ha retut homenatge amb el lliurament del Faro de Plata a l’escriptor, director i guionista Manuel Gutiérrez Aragó, a l’actor Alex García i a la Filmoteca Valenciana per les seues 30 anys d’història.

Després de 30 edicions, el Festival ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional, homenatjant amb el lliurament del Faro de Plata a més de 60 personalitats del món del cinema.