El curt d’Ignacio de Vicente i Cristina Bodelón es porta el primer premi i el seu protagonista, Marta Nieto, el de millor actriu. ‘Tariq’, de Ersin Cilesiz, aconsegueix el segon premi i també el de millor fotografia per a Mateusz Smolka. En la gala, celebrada al Cinema Roma de l’Alfàs, va ser premiat ‘To menor’, d’Iván Sáinz Marró, amb el tercer premi.

El curt ‘De repente la noche’, d’Ignacio de Vicente i Cristina Bodelón, ha guanyat el Faro de Plata i els 4.000 euros del primer premi del trenta-uné Certamen Nacional de Curtmetratges de l’Alfàs del Pi. El guardó va ser entregat anit al Cinema Roma, durant la celebració de la gala de clausura del 31 Festival de Cinema, presentada per l’actriu Nerea Garmendia.

Jesús Vidal, Premi Goya al Millor Actor Revelació pel seu paper en ‘Campions’, va ser l’encarregat d’entregar el guardó que van recollir els dos directors al costat de Valeria Schoneveld, una de les actrius que participen en la pel·lícula. Els tres van confessar estar “molt feliços” per rebre aquest premi de “un festival que cuida tant el cinema i que porta tants anys en actiu”.

El curt narra la història d’Elena i Mario, pares d’una xiqueta que pateix una greu malaltia i que, per a sobreviure, necessita un trasplantament d’un germà genèticament compatible. Després de diversos embarassos fallits, Elena torna a quedar-se en estat. Aquesta vegada tot va amb normalitat, encara que la soledat i la por a perdre l’amor del seu marit, fan que se suma en fosc abisme. La cinta parla de la instrumentalització del cos de la dona i aborda el sofriment i l’angoixa d’una mare embarassada del fill de la qual encara no nascut depén la vida de la seua altra filla.

Aquest no ha sigut l’únic premi que s’ha portat ‘De repente la noche’, ja que el personatge d’Elena li ha valgut a Marta Nieto el guardó de millor actriu. Nieto coneix bé el Festival de Cinema de l’Alfàs, ja que fa dos anys es va portar el mateix premi pel seu paper en ‘Mare’, de Rodrigo Sorogoyen. Anit no va poder assistir a la gala de clausura i van ser els directors de la pel·lícula els qui van parlar en el seu nom i van recollir per ella el guardó de mans de l’actor Armant del Riu.

El segon premi, dotat amb 2.000 euros, ha sigut per a ‘Tariq’, de Ersin Cilesiz, que també s’ha portat el de millor fotografia per a Mateusz Smolka. El productor de la cinta, Guillermo Ríos, va agrair tots dos premis a través d’un vídeo enviat a l’organització del Festival.

El tercer premi del concurs de curts, dotat de 1.000 euros, va anar per a ‘To menor’, d’Iván Sáinz-Marró, qui també es va portar el de millor guió per ‘Broccoli’. El director està ara immers en un altre projecte i, en el seu nom, van recollir els guardons l’actriu Elvira Cuadrupani i el periodista Antonio Albert, respectivament.

El premi al millor actor va ser per a Yuric Allison pel seu paper en ‘Fear’, de Juan José Olmedo, un drama social que mostra la vulnerabilitat i la fragilitat de l’ésser humà en una societat envaïda per la por i colpejada constantment pels mitjans. Miriam Larragay, actriu, directora i membre del jurat, va recollir el guardó en el seu nom, de mans de l’actriu Laia Alemany.

Quant al premi al millor curt dirigit per dones, va recaure en Lucía Valverde per ‘Toi aussi ça et chatouille?’, que ens acosta la història d’Alba, una jove que es troba en aquesta estranya edat en què no s’és xiqueta ni dona, i narra com s’enfronta per primera vegada a l’amor, la sexualitat i l’insòlit poder de les hormones.

El premi, dotat de 500 euros i guardó dissenyat per Amparo Boluda, ha sigut creat en col·laboració amb les associacions CIM (Associació de Dones Cineastes i de Mig Audiovisuals) i Petjades Esborrades de Dona. Laura Reyero, dissenyadora gràfica i animadora de curtmetratge, va ser l’encarregada de recollir el premi de mans de Carmen Bernabéu, delegada de CIM, i de Raquel Guerrero, presidenta de Petjades.

Finalment, el premi a la millor direcció va recaure en Salvador Calvo per ‘Maras’, que va recollir el premi de mans del director de la 2 TVE, Samuel Martín Mateos.

El jurat, compost per Carmen Bernabeu, productora i representant de CIM, Miriam Larragay, actriu i directora, Marisol Carnicero, directora de producció, i Jacobo Dicenta, actor, s’ha encarregat de fallar els premis. Enguany han competit 20 curts en la secció oficial, triats de els 945 presentats.

Prop de 200 persones han omplit la sala del Cinema Roma en la cerimònia de clausura del 31 Festival, una gala molt divertida que ha sigut presentada amb mestratge i molt sentit de l’humor per l’actriu Nerea Garmendia i que ha comptat amb la participació del còmic i mag Miguel Miguel.

Durant la gala, el director del Festival, Luis Larrodera, va agrair al públic per la seua magnífica resposta en cadascuna de les activitats organitzades: projeccions, concerts, trobades de cinema, exposicions, monòlegs, màgia… “He sigut molt feliç i aquesta ha sigut una experiència inoblidable”, va confessar. Per part seua, l’alcalde, Vicente Arques, va qualificar aquesta edició de “magnífica” i als guanyadors del concurs de curts els va emplaçar a “recordar sempre a aquest xicotet municipi que en els vostres inicis us va brindar el seu suport”.

El Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols, i constitueix un dels certàmens nacionals que major quantia destina a la seua secció competitiva.

D’aquesta manera conclou el trenta-uné Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi, que enguany ha retut homenatge amb el lliurament del Faro de Plata a l’actriu, directora i escriptora Leticia Dolera, a l’actor Roberto Álamo i, a títol pòstum, al mestre Narcís Ibáñez Serrador.

Després de 31 edicions, el Festival ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional, homenatjant amb el lliurament del Faro de Plata a més de 60 personalitats del món del cinema.