Amb més de 45.000 peces d’art cubà i internacional, el Museu Nacional de Belles Arts de Cuba està considerat pels experts com un dels més importants d’Amèrica Llatina i el Carib. Conjuntament amb la major col·lecció d’art cubà del món, conserva peces de les més importants escoles europees. Explica el museu a més amb importants peces d’art antic, que abasta col·leccions de Grècia, Roma i Egipte.

Per a posar en valor aqueix patrimoni, el director del museu, Jorge Fernández, va oferir el dijous 28 de juny una conferència en les instal·lacions de la Fundació Frax de L’Alfàs del Pi, abarrotada de públic.

Fernández Torres és director del Museu Nacional de Cuba des de 2015. La seua conferència, titulada “Mites de l’Art Contemporani en el Museu Nacional de Belles arts de Cuba”, va estar acompanyada per la projecció d’imatges de les peces més destacades del Museu, així com de les exposicions més excel·lents que ha acollit en els últims temps

En Museu atresora peces de pintors de la talla de Carpaccio, della Robbia, Bronzino, Tintoretto, Reni, Giordano, Canaletto, Singer Sargent, Whistler; Ingres, Corot, Millet, Courbet, Pissarro, Vuillard, Cranach, Rubens, Brueghel, Van Dyck, Reynolds, Gainsborough, Turner o Constable, entre uns altres. Entre les signatures espanyoles, destaquen El Greco, Tristán, Ribera, Zurbarán, Murillo, Valdés Leal, Vicente López, Fortuny, Madrazo, Rusiñol, Anglada Camarasa, Sorolla o Zuloaga.

Va ser inaugurat en 1913, com a Museu Nacional de la República, i va funcionar fins a mitjan segle XX com un museu enciclopèdic, especialitzant-se com una institució dedicada a la Història de l’Art després del triomf de la Revolució,.

El museu compta amb un teatre i un extens programa cultural que inclou exposicions transitòries, concerts, tertúlies, etc. També manté el Centre d’Informació d’Antonio Rodríguez Morey, un important referent per a les arts visuals en el país, i posseeix a més una biblioteca amb més de 120.000 volums.