El documental “La amarga derrota de la República”, en el qual participa l’Ajuntament d’Elda, forma part fora de concurs, del pròxim Festival de Cinema i Televisió Regne de Lleó (LECYT) que se celebrarà del 28 d’agost al 9 de setembre. El documental es projectarà concret dimarts que ve 1 de setembre, a les 21.30 h, a l’Auditori Ciutat de Lleó.

La cinta, que mostra la batalla de l’Ebre i els últims dies de la Guerra Civil Espanyola, s’unisc relat inèdit de Patricio Azcárate (Londres, 1920- Alacant, 2018), va tindre la seua estrena peninsular el passat 6 de març en la sala d’actes del Col·legi Pare Manjón.

El personatge principal d’aquest document era fill de l’ambaixador de la Segona República a Londres, Pablo d’Azcárate. Patricio Azcárate va participar com a voluntari a l’Ebre on, a causa del seu coneixement dels idiomes, va ser destinat a l’Estat Major i va exercir de traductor con els brigadistes.

L’amarga derrota de la República s’unisca producció de l’Associació Amics de la Fundació Juan Negrín, dirigida por la periodista Rosa Brines i con Félix Vidal a càrrec de la producció executiva.

La producció compta con les intervencions de Carmen Negrín, Presidenta d’Honor de la Fundació Juan Negrín, i dels historiadors Ángel Viñas, José Ramón Valero Escandell i Jorge Ramos.

En aquest projecte han col·laborat també el Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), la Fundació Juan Negrín de Las Palmas, la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València, la Generalitat Valenciana, la Universitat de València i l’Associació Stanbrook.

El Festival de Cinema i Televisió Regne de Lleó, que compleix enguany la seua 7a edició, tenia previst haver-se celebrat durant el mes de maig passat, fins que la situació d’alerta nacional pel COVID-19 va obligar l’organització a retardar l’esdeveniment.