El documental titulat La Marjal de Pego-Oliva realitzat pel Taller d’Imatge de la Fundació General Universitat d’Alacant ha sigut seleccionat pel festival de cinema Gastrocinema Alacant 2021. Es projectarà el divendres 29 d’octubre a les 18.00 hores en el Museu Arqueològic d’Alacant, MARQ.

Amb direcció i guió de Josep Beranbeu-Mestre, catedràtic d’Història de la Ciència, i d’Ángeles Ruiz, periodista i escriptora gastronòmica, en el treball ha participat un ampli equip del Taller d’Imatge. Han sigut Nati Calleja en la realització i muntatge; Mariló Berenguer i Roberto Ruiz com a operadors de càmera, i Pátrick Vázquez, com a operador de dron. Tot l’equip ha coincidit a destacar «l’emoció» que ha significat treballar en un enclavament natural protegit com és el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, envoltat d’aiguamolls que han afavorit el cultiu d’arròs des de fa segles.

L’audiovisual seleccionat s’emmarca en les activitats formatives del màster d’Arrossos i Alta Cuina Mediterrània Aplicada de la Universitat d’Alacant. Un màster exemple de sinergia col·laborativa entre institucions, ja que hi coopera Turisme Generalitat Valenciana, els ajuntaments d’Alacant, Benidorm, Dénia i Pego, i empreses com Carmencita a través de la Càtedra d’Estudis del Sabor Gastronòmic.

La cinta fa una saborosa passejada gastronòmica per un espai únic, el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, un oasi de biodiversitat envoltat de camps de tarongers i arrossars. El documental és un viatge pel tradicional sistema de cultiu de l’arròs, s’atura en el paisatge, la terra, l’aigua i el sistema de conreu, i ens introdueix en la història de les cultures que han habitat aquest territori per a completar el recorregut amb el camí que fa la gramínia des que es planta fins que arriba a taula.

De la mà de les cuineres Pepita Sendra Fonts i Pepa Dominguis, del restaurant Zorrilla, es desgranen els plats típics de la contornada i s’encenen els fogons per a preparar el tradicional arròs de Pego, el protagonista de totes les celebracions, «la crosta», elaborada amb la varietat autòctona arròs bomba de Pego. Una delícia culinària.

El muntatge ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Pego, l’Arxiu Municipal, el Museu d’Etnològic i la Casa de Cultura de la localitat. Per a assistir a les estrenes cinematogràfiques és necessari inscriure’s en www.gastrocinema.es. Entrada lliure limitada a l’aforament.