El Festival de Cinema de Sant Joan d´Alacant, en la seua XIX edició, atorgarà el Ficus d’Or Honorífic a Manuel Galiana per la seua gran contribució a la interpretació espanyola en escenaris televisius, cinematogràfics i teatrals. Amb una carrera de més de 50 anys sobre les taules, en els quals ha demostrat la seua versatilitat, compagina encara hui la seua passió per l’actuació amb la de mentor i director de noves generacions.

L’actor madrileny de procedència alacantina, ja que el seu pare era de la Vila Joiosa, acudeix amb assiduïtat al nostre Mediterrani pel fet que encara conserva la casa familiar amb la qual gaudeix any rere any. Durant la setmana del Festival de Cinema de Sant Joan d´Alacant, del 2 al 8 de juny, es podran visionar trenta dels millors curtmetratges espanyols de l’últim any. “El format del curtmetratge m’agrada molt. He participat en algun i també he sigut jurat en un festival de curts. A més, ara mateix tinc una proposta de participar en un curtmetratge que es realitzarà quan puga”, ha manifestat l’actor de 78 anys.

Entre la seua inabastable carrera destaquen en els seus inicis les aparicions en programes mítics de Televisió Espanyola com a Històries per a no dormir, a les ordres del realitzador Narcís Ibáñez Serrador, o diverses adaptacions per a Estudi 1. Durant més de mig segle el seu rostre ha romàs en la xicoteta pantalla apareixent en sèries com Els gojos i les ombres. Amb l’aparició de les televisions privades se li ha pogut veure en sèries com Els lladres van a l’oficina, El comissari, Explica’m com va passar, Ací no hi ha qui viva, Hospital Central, Escenes de matrimoni, Gran reserva o Viu cantant. Al cinema no ha aparegut tant com s’haguera desitjat, “la idea era la contrària, jo no vaig anar a escola d’Art Dramàtic sinó a l’Escola Oficial de Cinema on vaig acabar amb el Premi Extraordinari de final de carrera i això em feia indicar que anava pel bon camí, però després la destinació et porta d’altra banda. En el teatre he tingut una vida fantàstica”. Malgrat això, va treballar per a directors tan importants com Fernando Fernán Gómez o Jaime de Armiñán. El director José Luis Garci també l’ha rescatat per al cinema en tres de les seues últimes cinc pel·lícules.

Actualment, Manuel Galiana es troba treballant en la gran passió de la seua vida: el teatre. La seua dilatada carrera està plagada d’infinitat d’obres i muntatges. Hui dia podem gaudir d’ell en el teatre de Madrid Estudi 2 dirigint i protagonitzant l’obra La ferida, o acudint a la Gala de Clausura del Festival de Cinema de Sant Joan d´Alacant.