L’edil de Cultura, Antonio Manresa, el director de comunicació i Relacions Institucionals de Hidraqua i Aigües d’Alacant, Martín Sanz, i la Directora artística del Festival, María Dolores Padilla, han presentat en el Museu d’Aigües, el V Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Alacant, que tindrà lloc del 15 al 19 de setembre de 2021.

El festival està organitzat per l’Ajuntament d’Alacant, Aigües d’Alacant i la Diputació Provincial d’Alacant, i compte com a seus dels espectacles amb el Teatre Principal, la Casa Mediterrani i el Moll 12.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa, ha assenyalat que “hem assistit a la presentació del FITCA, del 15 al 19 de setembre on hauran tres emplaçaments importants, la Casa del Mediterrani, Moll 12, i el Teatre Principal. Hem fet una programació pandèmica, és a dir amb moltes restriccions, però sempre hi ha hagut la voluntat per part de l’Ajuntament, per Aigües d’Alacant, Diputació i Universitat d’Alacant de realitzar aquest festival. Hem canviat la data, ho hem concentrat tot per a setembre que encara fa bon temps a Alacant i es podrà aprofitar. Espere que tant els alacantins com els visitants puguen gaudir d’aquestes obres clàssiques però molt actuals en aquestes dates de 2021.”

D’altra banda, el director de Comunicació i Relacions Institucionals d’Aigües d’Alacant, Martín Sanz, ha destacat que “una vegada més, la importància de la col·laboració públic-privada, clau també per a la posada en marxa d’iniciatives culturals de qualitat com aquesta, que permeten fer créixer la nostra ciutat, situant-la en el context d’altres propostes sectorials d’altíssima qualitat”.

A més, ha posat de manifest el compromís de la companyia gestora del cicle integral de l’aigua “amb la consecució dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. En aquest sentit, el ODS 17 (Aliances per a Aconseguir els Objectius) és el que ens permet el desenvolupament de projectes com el que presentem hui, oberts a la ciutadania d’Alacant i al visitant, per a que la seua posada en marxa és necessària la col·laboració entre diferents organitzacions i institucions”.

La Directora artística del Festival, María Dolores Padilla, ha afegit que “aquest festival té cinc propostes atractives, variades, emmarcades dins de diferents espais culturals de la nostra ciutat i que compta amb la col·laboració de diferents institucions”.

A causa de l’actual situació per la crisi sanitària generada pel Covid-19, s’ha reduït l’oferta inclosa en el Festival, però de la mateixa manera, es desenvoluparan quatre grans representacions de diverses companyies. Com a primera trobada amb el públic, s’inaugura el Festival, el 15 de setembre a les 19 hores, amb el concert de música clàssica “Música i lletres del Segle d’Or” a casa Mediterrani, la seua orquestra resident dirigida pel mestre alacantí Ignacio García Vidal. I comptarà a més, amb textos recitats per l’actor alacantí Diego Juan.

Programa del Festival

El V Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Alacant compta amb quatre representacions. El primer dels dies, el dijous 16, es representarà en Moll 12 a les 21 hores “Peribáñez i el Comendador d’Ocaña” de Lope de Vega. És la història del vilà que s’enfronta al poderós, que no cedeix davant l’abús de poder. Un personatge habitual en els drames del Segle d’Or, protagonista d’un dels gèneres més populars del seu temps, el drama d’honor o drama “de comendadors”.

El divendres 17 de setembre a les 20.30 hores, en el Teatre Principal, l’aula de teatre de la Universitat d’Alacant interpretarà el text de Sèneca “Medea” amb un text lliure d’Andrés Lima, una obra que ens fa reflexionar sobre l’amor i de que destructiu pot arribar a ser.

L’endemà, també en el Teatre Principal a les 20.30 hores, tindrà lloc la representació versionada de David Gaitán i Adriana Hernández, “Antígona”, un text atemporal i tràgic de Sòfocles, que arriba a Alacant per a parlar de democràcia, de transició, de la desinformació, de discursos d’odi o dels populismes. Una coproducció del Festival Internacional de Mèrida i del Teatre Espanyol, en la qual Irene Arcos, Fernando Cayo i Clara Sanchís entre altres actors i actrius, donaran vida als protagonistes de l’obra.

I el fermall final, el diumenge 19 de setembre a les 20 hores, protagonitzaran l’obra “Tito Andrónico”, de William Shakespeare i en versió de Nando López, en Moll 12. Aquesta producció opta a set candidatures en els Premis Max d’enguany, a millor espectacle de teatre, a millor actor, actriu, direcció, a la millor versió, i al millor vestuari i il·luminació.

Les entrades per a acudir a les obres es posaran a la venda a partir de l’1 de juliol, i es podran compensar a través de les taquilles del Teatre Principal, per a les obres d’Antígona i Medea, mitjançant el correu eventos@casamediterraneo.es i a través de les següents pàgines webs:

www.muelle12alicante.es

https://www.teatroprincipaldealicante.com/