L’edició 2020 del Festival LGTBI+ d’Elx, el Diversa, tindrà lloc en el CCCE L’Escorxador del 22 al 25 d’octubre, amb totes les mesures higienicosanitàries oportunes per a garantir la màxima seguretat als assistents tan bon punt la cita, prevista a l’estiu, s’ajornara per la pandèmia. Així ho ha comunicat la regidora de Cultura i Joventut, Marga Antón, qui juntament amb el director i programador del L’Escorxador, José Luis Mas, han presentat una programació que, enguany, prescindirà d’activitats de carrer com a concerts o la tradicional yincana i oferirà un catàleg de disciplines per a un públic variat centralitzades en les instal·lacions del Centre de Cultura Contemporània d’Elx.

L’edil ha destacat la riquesa de les propostes: “Teatre, projeccions, taules redones, tallers infantils, dansa…”. El dijous 22, a les 20.30 hores, s’efectuarà la lectura del pregó de manera presencial i online. El divendres 23 arrancarà la formació de creació teatral ‘I Am What I Am’, que s’estendrà fins al diumenge i serà impartida pel llorejat amb el Max al Millor Espectacle Revelació en 2016, Alberto Velasco.

Igualment, el divendres a les 21.00 hores, la biògrafa de Cristina Ortiz i guionista de la sèrie ‘Verí’, Valeria Vegas, exhibirà el documental ‘Manolita, la Chen d’Arcs’, dirigit per la mateixa Valeria i que versa sobre la primera transsexual espanyola que va aconseguir canviar el seu nom en el DNI i se li va reconéixer el dret a adoptar un menor en 1985. Posteriorment, Valeria intervindrà en una xarrada-col·loqui.

El dissabte 24 serà el torn del taller ‘Pinta la teua samarreta reivindicativa’, a les 17.00 hores, amb l’artista il·licitana Vera Ying Yan, a més de la coreografia vintage ‘Sobre algun lloc de l’arc de Sant Martí’, a les 21.00, de la companyia Over & Out Dansa. El Festival LGTBI+ d’Elx s’acomiadarà el diumenge 25 de manera avantguardista amb la posada en escena dels alumnes del taller d’Alberto Velasco i, també, amb l’espectacle poètic ‘Sexe en vers Eslam Poetry. La dona LTBI’, a les 19.00 i 20.30 hores, respectivament.

Diversa, que igual que la setmana de l’Orgull centrarà el focus reivindicatiu en les dones LTB —no en va, el 80% de les activitats estan organitzades per persones d’aquest gènere—, “sempre tracta de mostrar la realitat del col·lectiu des d’una perspectiva cultural i en la qual prevalga el diàleg i el debat”, ha manifestat Antón, que ha lamentat que per les circumstàncies el Diversa no puga eixir de L’Escorxador com ha sigut l’habitual en anteriors edicions. Per exemple, la de 2019, que va aconseguir els 1.800 participants.

Per a més informació sobre Diversa 2020, la responsable municipal i Mas han instat a visitar la web municipal i les xarxes socials de l’Ajuntament i del Festival, on es penjarà en breu l’enllaç al formulari en línia on inscriure’s, de manera gratuïta i obligatòria, en les diferents accions.